Hlavní obsah

Americe se stále nedaří, ekonomika se ještě nezlepšuje

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hospodářství Spojených států se jen těžko vzpamatovává z pádu v závěru loňského roku. Podle středečních statistik tamní HDP v prvním čtvrtletí letošního roku pokleslo o 6,1 procenta. Výsledek je mnohem horší než očekávání analytiků.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Článek

„Pro trhy je toto číslo zklamáním, odhady se v průměru pohybovaly kolem - 4,7 %. Ale je fakt, že rozptyl odhadů byl vysoký a některé odhady předpovídaly dokonce pokles o osm procent a byly tak ještě pesimističtější než skutečnost,“ komentoval analytik společnosti Citco Jiří Šimek.

Podle BBC zaznamenal jeden z nejhorších výsledků americký export, který byl nejslabší za čtyři uplynulé dekády. Podle oficiálních údajů zaznamenal vývoz pokles o třicet procent.

Analytik připomněl, že v úterý vyšla v USA statistika, podle které se v zemi zvýšil spotřebitelský optimismus. Jeho další nárůst zřejmě středeční údaje opět zbrzdí.

Kurz dolaru se příliš nehýbe

Americká měna na zveřejnění statistiky takřka nereagovala. „Reakce dolaru je nijaká - dolar od úterý poměrně výrazně ztratil: ještě včera se v jednu chvíli obchodoval pod hranicí 1,3000 USD/EUR, tak nyní se drží kolem 1,3250 USD/EUR,“ uzavřel Šimek.

Reklama

Výběr článků

Načítám