Hlavní obsah

Ministerstvo nařídilo Chrysleru připravit se na bankrot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké ministerstvo financí nařídilo domácí automobilce Chrysler, aby byla již příští týden připravena předložit žádost o bankrotovou ochranu před věřiteli. Informoval o tom na svých internetových stránkách list New York Times s odvoláním na zdroje obeznámené s jednáním.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Článek

Americká vláda koncem minulého měsíce odmítla restrukturalizační plán Chrysleru podmiňující další státní pomoc. Slíbila však společnosti provozní kapitál na dalších 30 dnů, během nichž má firma dokončit alianci s italskou automobilkou Fiat. Chrysler již od vlády získal úvěr ve výši čtyř miliard dolarů a nyní žádá o další půjčky.

Fiat ve čtvrtek uvedl, že je v závěrečné fázi jednání o převzetí minoritního podílu v Chrysleru. Firmy v lednu podepsaly nezávaznou dohodu o vytvoření strategického partnerství, v jehož rámci by Fiat získal v Chrysleru pětatřicetiprocentní podíl výměnou za technologie a přístup na zahraniční trhy.

Automobilový průmysl po celém světě se nyní potýká s poklesem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry i výdajů. Americké automobilky byly navíc již dříve zasaženy odklonem spotřebitelů od velkých vozů s vysokou spotřebou.

Na pokraj bankrotu se dostala rovněž největší americká automobilka General Motors, která podobně jako Chrysler usiluje o dodatečnou vládní pomoc. GM ve čtvrtek oznámila, že kvůli slabé poptávce dočasně uzavře 13 montážních továren v Severní Americe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám