Hlavní obsah

Rakousko odmítá tvrzení, že mu hrozí bankrot

Právo, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouští představitelé ostře odmítají nedávné prohlášení amerického ekonoma a nositele Nobelovy ceny Paula Krugmana, že Rakousko je po Islandu a Irsku vzhledem ke své rozsáhlé angažovanosti ve střední a východní Evropě žhavým kandidátem na státní bankrot. Vicekancléř a ministr financí Josef Pröll označil Krugmanovo prohlášení za „zcela mylné“ a „nepodložené“.

Foto: Reuters

Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman

Článek

 „Z úst nositele Nobelovy ceny je to dokonce hrubá nedbalost,“ zdůraznil Pröll, který nepovažuje angažovanost rakouských bank ve východní Evropě za fatální. Jejich kredity v této oblasti činí 200 miliard eur (5,4 biliónu Kč). Tyto úvěry jsou ale podle rakouského ministra z 85 procent kryty úsporami místních občanů a nebezpečí totálních ztrát neexistuje.

„O tom nemůže být ani slovo,“ zdůraznil Pröll s tím, že ztráty mohou podle realistických odhadů dosáhnout deset procent. Vicekancléř také upozornil, že banky se v Rakousku na tvorbě hrubého domácího produktu podílejí jen z 5,5 procenta. Neobává se ani toho, že by v ohrožení bylo hodnocení Rakouska u renomovaných ratingových agentur, vyjádřené nejvyšší známkou AAA.

Krugman, profesor Princentonské univerzity, své prohlášení učinil před zahraničními novináři v New Yorku v odpovědi na přímý dotaz, co si myslí o rakouské angažovanosti ve východní Evropě. Poukázal na to, že Rakousko poskytlo zemím východní a střední Evropy vysoké úvěry a že tyto státy vzhledem k hospodářské krizi nebudou schopny tyto dluhy splácet.

Pröll: Některé země expanzi zaspaly

Pröll nechtěl přímo říci, co by za tímto „třísknutím“ mohlo stát. Řekl ale, že expanze Rakouska směrem na východ byla v uplynulých deseti letech pozorována s nedůvěrou a současně závistí. Chovaly se tak právě země, které samy tento vývoj „zaspaly“.

„Pohybujeme se v konkurenčním prostředí. Když jeden trh opustí, vzniká prostor pro někoho jiného,“ dodal Pröll. Podobně reagoval na Krugmanova slova šéf rakouské hospodářské komory Christoph Leitl. Krugman by podle něj vzhledem k hypoteční a finanční krizi v USA, veřejnému zadlužení tamní ekonomiky a míře nezaměstnanosti „udělal lépe, kdyby mlčel, než aby ukazoval prsten na jiné“.

Také podle šéfa Mezinárodního měnového fondu, Francouze Dominiqua Strausse-Kahna, žádný bankrot Rakousku nehrozí. „Myslím, že situace v Rakousku je dobrá, nedělám si v tuto chvíli o jeho ekonomiku žádné starosti,“ řekl Straus-Kahn. Je podle něj pravda, že Rakousko do východní Evropy silně investovalo. Není však samo, udělaly to i Itálie, Belgie, Francie a Německo, dodal Strauss-Kahn. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám