Hlavní obsah

Deficit rozpočtu zřejmě překročí 150 miliard

Právo, pok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Deficit státního rozpočtu zřejmě letos překročí 150 miliard korun. Právu to ve středu v průběhu výjezdního zasedání Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v Českých Budějovicích řekl předseda výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Poslanecká sněmovna schválila deficit státního rozpočtu na letošní rok ve výši 38,1 miliardy korun. Už v lednu odhadoval ministr financí Miloslav Kalousek (KDU-ČSL) růst deficitu v důsledku hospodářské krize na 75 miliard. Nové odhady jsou tak dvojnásobné.

Poslance s odhady vývoje rozpočtu seznámil náměstek ministra financí Eduard Janota. „V té nejvíce pesimistické variantě dvouprocentního poklesu české ekonomiky v letošním roce může deficit státního rozpočtu skutečně překročit 150 miliard korun a je velmi pravděpodobné, že zhruba stejný deficit by mohl rozpočet zatížit i v roce 2010,“ uvedl Sobotka a poznamenal, že tento výsledek se samozřejmě odrazí ve výpadku příjmů obcí a krajů.

„V letošním roce tak kraje zřejmě ztratí na daňových příjmech přibližně sedm miliard korun. Celkový propad v daňových příjmech obcí se bude pohybovat okolo 20 miliard korun,“ doplnil Sobotka s tím, že jde o expertní odhady, které vycházejí z vývoje české ekonomiky v prvních třech měsících letošního roku. „Podle mého názoru to realisticky odpovídá vývoji ekonomiky,“ konstatoval Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám