Hlavní obsah

Inflace v březnu opět mírně povyskočila

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zdražování v obchodech v březnu mírně zrychlilo. Podle čtvrteční statistiky meziroční míra inflace v březnu činila 2,3 procenta. Přitom několik měsíců klesala až na únorová dvě procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

"Zatímco v Německu čelí prudkému zpomalení inflace, v ČR se v březnu růst spotřebitelských cen nečekaně zvýšil na 2,3 procenta. ČR čelí podobnému problému jako Velká Británie, kde také šly ceny nahoru, zatímco jinde v Evropě zpomalují,“ komentovala analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Podle ní se recese v cenách ještě neprojevila. Naopak zboží, o které je zájem, zdražilo - například cigarety a alkohol. „I náklady na bydlení vlivem setrvačnosti rostou,“ dodala.

Míra zdražování zpomaluje v celé Evropě. Například inflace v eurozóně v březnu opět výrazně poklesla. Podle statistik meziroční růst cen v 16 zemích platících eurem dosáhl 0,6 procenta.

Nejvíce podražily banány

Oproti únoru podražily zejména pohonné hmoty, a to o 2,4 procenta. Čisté nájemné v nájemních bytech vzrostlo v nájemních bytech o 0,9 procenta, v bytech s regulovaným nájemným o 1,2 procenta, tržní nájemné pak o 0,3 procenta.

Alkohol a cigarety podražily o 0,9 procenta, z potraviny vyskočila nejvíce cena banánů (o 16,6 procenta) a brambor (o 11,1 procenta).

V následujících měsících by se zdražování mělo vrátit k poklesu. „Dočkáme se velmi rychlého poklesu inflace, nejprve pod dvě procenta, v závěru léta zřejmě i pod jedno procento. Velkou zásluhu na tom bude mít vysoký statistický základ z předchozího roku a také výrazně omezený tlak na růst cen v letošním roce,“ vysvětlil analytik ČSOB Petr Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám