Hlavní obsah

Krize bere práci už i zločincům ve věznici na plzeňských Borech

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Hospodářská recese dopadla už i na zaměstnanost zločinců ve věznicích. Například v Plzni na Borech přišli o jednoho ze dvou hlavních zaměstnavatelů. Ředitel borské věznice Pavel Šefr se už obrátil na hospodářskou komoru s žádostí o pomoc.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Pracující vězni na plzeňských Borech

Článek

„K poslednímu lednu od nás odešla společnost Recyklo, pro kterou třídilo kovový odpad až pětadvacet odsouzených. Vzhledem k poklesu cen výkupu barevných kovů firma u nás s prací skončila,“ řekl Právu Šefl.

„Dostali jsme kontakt na více než padesát firem. Máme rozjednáno několik zájemců, kteří si už byli prohlédnout naše prostory. Věřím, že v dohledné době se nám podaří situaci vyřešit tak, abychom si udrželi celkovou zaměstnanost okolo 50 procent,“ pokračoval Šefl.  

Podle něho je štěstím, že většinový zaměstnavatel borských vězňů omezovat výrobu zatím nebude. „Vedení firmy potvrdilo, že odbytiště na své výrobky mají,“ uvedl šéf věznice.  

Zájem o práci mezi odsouzenými převyšuje nabídku. „Máme problém v tom, že řada z nich nesplňuje zdravotní předpoklady. Tomu chceme přizpůsobit i současné jednání s novým zaměstnavatelem. Chce získat práci i pro odsouzené, kteří jsou zdravotně omezeni,“ pokračoval Šefl.

Věznice do prostor už neinvestuje

Vedení věznice také zmrazilo investice do rozšíření nových výrobních prostor ve svém areálu. „S ohledem na prudkou změnu ekonomické situace ve světě nemá smysl nyní do realizace projektu investovat velké peníze, když bychom pak nesehnali využití. Čekáme, jak se situace dál bude vyvíjet,“ vysvětlil Šefl. Vězni jsou zaměstnáváni také ve vnitřní režii, což znamená, že zajišťují úklid, drobné údržbářské práce, obsluhují prádelnu nebo pomáhají v kuchyni.

Zaměstnanost odsouzených je velkým plusem pro celou společnost. Pracující vězeň splácí dluhy, které měl venku. Je schopen například platit alimenty. Někteří dokonce nastřádané peníze pravidelně posílají domů, takže nedochází k přetrhání vazeb s rodinou.
ředitel borské věznice Pavel Šefl

Šefl vidí zaměstnání i jako významnou součást resocializačního procesu. „Někteří vězni získávají vůbec poprvé v životě návyk jít ráno do práce, protože nikdy nepracovali,“ uzavřel.

Odsouzení si mohou vydělat od čtyř a půl do devíti tisíc hrubého. Z toho musejí zaplatit sociální a zdravotní pojištění, dalších 40 procent jim věznice strhne jako úhradu nákladů za výkon trestu. Jako kapesné si mohou nechat dvanáct procent, za které třeba nakupují uvnitř věznice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám