Hlavní obsah

Americká burza se vzchopila a posílila nejvíce v tomto roce

Novinky, CNN, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Americké akciové trhy zažily v úterý nečekaný vzestup. Po zprávách o pádech hodnot akcií jednotlivých firem v uplynulých dnech přišla úplně opačná. Index Dow Jones poskočil o 5,8 procent. Jedním z důvodů je zpráva o vývoji zisku bankovní skupiny Citigroup. Ta oznámila, že první dva měsíce roku byla v zisku.

Článek

Právě Citigroup přitom táhla v minulých týdnech trhy dolů. Minulý týden cena jedné její akcie klesla nejvíce v historii - až na jedno procento za kus. V úterý naopak poskočila vzhůru dokonce o 38 procent.

V posledních pěti čtvrtletích oznámila banka ztrátu 37,5 miliard dolarů a americká vláda do ní od října napumpovala 45 miliard dolarů.

"Citigroup to nastartovala, ale pak přišla zpráva, že bude obnoven up-tick a to také hodně pomohlo," řekl makléř Tom Schrader. Podle tohoto pravidla může investor akcie v tzv, krátkém prodeji prodat pouze v případě že jejich cena od minulého obchodu narostla. V krátkých prodejích makléři spekulují a sázejí na to, že akcie, které nyní prodají, koupí později levněji.

Toto pravidlo v USA platilo do července 2007. V dubnu by mohlo být obnoveno. Informoval o tom šéf finančního výboru americké sněmovny reprezentantů Barney Frank.

Americké burzy v pondělí končily obchodování na samých dnech, Dow Jones byl dokonce nejníže za posledních 12 let, Nasdaq se dostal na šestiletém minimu. Hned v úterý ale přišel růst. Analytici upozorňují, že v současné krizi bylo takových náhlých probuzení už několik. Akcie si však hodnotu nikdy neudržely.

Rostla i Evropa

Podobně jako USA na tom v úterý byly i evropské burzy. I na nich rostly hodnoty akcií bank a pojišťovacích společností. Pražská burza posílila o 3,1 procenta a končila nejvýše za poslední tři týdny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám