Hlavní obsah

Peugeot Citroën měl loni nečekanou ztrátu deset miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský automobilový koncern PSA Peugeot Citroën za minulý rok vykázal nečekanou ztrátu 343 miliónů eur (zhruba 9,8 miliardy korun). Způsobily ji značné odpisy majetku za světové hospodářské krize, kdy spotřebitelé nechtějí za auta utrácet. Podnik dnes také uvedl, že ztrátový bude i letošní rok a že se zaměří na snížení zásob.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Článek

Finanční analytici v průměru odhadovali, že Peugeot Citroën uzavře uplynulý rok s čistým ziskem kolem 180 miliónů eur. Proti loňské ztrátě podnik předloni vytvořil čistý zisk 885 miliónů eur.

Peugeot Citroën se podobně jako jeho rivalové potýká se zásobami neprodaných vozů. Poptávka po autech výrazně klesla kvůli úvěrové krizi, protože se půjčky staly těžko dostupnými. Druhý největší výrobce aut v Evropě kvůli restrukturalizaci zaúčtoval jednorázově do výsledku náklady 917 miliónů eur.

Akcie koncernu spadly ráno o tři procenta, předtím ale byla jejich ztráta až sedmiprocentní. Akciový index CAC-40 oslabil jen o 0,2 procenta a emise rivala Renault ztratila 4,2 procenta, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám