Hlavní obsah

Říman: Průlom v plynu nastane, až budou trubky plné

– PRA

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) a jeho slovenský protějšek ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek řekli v pořadu ČT otázky Václava Moravce, že jsou díky nové dohodě o dodávkách plynu do Evropy z Ruska mírně optimističtí. Podle Římana se však zatím nejedná o průlom v celé krizi.

Článek

„Vnímám to mírně optimisticky, ale za průlom to budu považovat, až trubky budou plné,“ řekl v pořadu Říman.

"Pokud by ani po nedělních silných projevech Ruska a Ukrajiny nedošlo k obnovení dodávek, znamenalo by to krach jednání,“ řekl Říman.

„Molekuly plynu jsou již z Jamalu na Slovensku. Nejen Slovensko ale i další země, kterých se krize s plynem dotkla, musejí však hledat alternativy pro případ, že by se tato situace zopakovala,“ řekl ministr Jahnátek. Alternativou je také přijímat plyn z Česka, dodal.

Dlouhý: Původ krize je ve starých smlouvách

Podle ekonoma a člena ekonomické rady vlády Vladimíra Dlouhého Ukrajina nepovažuje smlouvy podepsané před časem s Ruskem za platné. Podepsali je lidé bez mandátu, myslí si podle Dlouhého Ukrajina.

Tímto jednáním se ale podle Dlouhého Ukrajina oddálila evropským strukturám. „Je otázka, zda Ukrajina je zemí, která by mohla být členem EU,“ řekl Dlouhý. 

Kvůli této krizi ztrácí podle Dlouhého důvěryhodnost také Rusko.

"Postsankce nemají smysl," říká Říman

"Pokud by nedošlo k obnovení dodávek, EU by měla přejít k dalším krokům. "Postsankce však nedávají smysl," řekl dále v pořadu Říman.

České předsednictví zatím podle Římana neřeší dlouhodobá problémy plynové krize, nemá na to čas, musí totiž kyvadlovou diplomacií jednat v Moskvě, Kyjevě či v Bruselu.

„Po 40 letech, kdy k nám proudil plyn z Ruska, jsme dopadli tvrdě na ústa“, dodal Říman.

Urban: Vláda nemá koncepci

"Alternativní plynovody z jiných směrů než z Ruska by byly velmi drahé, zaplatil by je nakonec uživatel," řekl stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD). 

„Jak může vláda řídit energetiku v Evropě, když neví co dělat s energetikou v Česku,“ zeptal se Urban. Vláda podle něj nemá energetickou koncepci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám