Hlavní obsah

Slovensko kvůli plynu denně přichází o 2,7 miliardy korun

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Problémy Slovenska kvůli nedostatku plynu stále přetrvávají. Země kvůli tomu přichází o sto miliónů eur, tedy 2,7 miliardy korun. Slovensku by opět mělo pomoci Česko, nabízí, že by vedlo přes své území plyn ze západní Evropy. Vyplynulo to z pátečního jednání českého premiéra Mirka Topolánka s jeho slovenským protějškem Robertem Ficem.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský premiér Robert Fico po jednání s českým premiérem Mirkem Topolánkem

Článek

„Odhady potvrzují, že denně ztrácíme okolo sto miliónů eur. Zásoby plynu už nevydrží příliš dlouho, proto by Slovensko muselo přistoupit k dalším regulačním opatřením. Zatím se ukazuje, že dodávky plynu z Ukrajiny nejsou ještě reálné,“ citoval Fica slovenský deník Pravda.

Slovenský premiér zdůraznil, že země se stala rukojmím sporů Ruska a Ukrajiny, proto doufá v solidaritu Evropské unie. Zároveň připomněl, že dodávky suroviny přes české území jsou skutečně jen dočasným řešením problémů.

Země by podle Fica měla dostávat denně 20 miliónů krychlových metrů zemního plynu severní cestou z plynovodu Jamal. Plyn by měl na Slovensko proudit přes území České republiky, s dodávkami však musí souhlasit zahraniční partneři Slovenského plynárenského priemyslu.

„Pokud si Slovensko dojedná konkrétní objemy zemního plynu s evropskými dodavateli, RWE je připravena začít s přepravou do čtyř hodin. Společnost RWE Trangas Net připravila jednu z přepravních linií tak, aby dodávky na Slovensko byly možné,“ uvedl v pátek RWE Transgas.

Podle společnosti je sice tranzit plynu řešen na přepravu z východu na západ, přesto je možné udělat takové změny, aby se směr toku plynu obrátil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám