Hlavní obsah

Cizinci se za prací v Česku už tolik nehrnou, loni jich přišlo méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Česku loni přibylo 44 300 zahraničních zaměstnanců. Je to o pětinu méně než v roce 2007, kdy do ČR za prací přišlo 55 200 cizinců. Na konci loňského prosince tak mělo v České republice legální zaměstnání celkem 284 551 lidí ze zahraničí. Vyplývá to ze statistik, které na svém portálu zveřejnilo ministerstvo práce (MPSV).

Článek

Růst počtu zahraničních pracovníků se loni proti roku 2007 výrazně zpomalil. Začala se na něm totiž odrážet hospodářská krize. Některé firmy se již cizích dělníků zbavují a propouštějí je.Navíc se na žádost ministerstva práce zúžil seznam států, jejichž občané mohou získat od letoška zelenou kartu a s ní i legálně práci v Česku.

Nejvíce je Slováků, přibylo Ukrajinců a Asiatů

Nejvíc zahraničních sil pocházelo podle statistiky ze Slovenska. Na konci roku v republice mělo zaměstnání 100 223 Slováků a Slovenek - o tisíc méně než předloni.

Druhou příčku pomyslného žebříčku obsadili lidé z Ukrajiny, kterých v Česku s povolením pracovalo 81 072. To je téměř o 20 000 víc než před rokem. Atraktivní přestala loni být práce v ČR pro Poláky. Působilo jich tu zhruba 20 700, o rok dříve jich bylo skoro o 3000 více. Snížil se i počet zaměstnanců z dalších států EU.

Naopak významně přibylo pracovníků z Asie. Počet vietnamských zaměstnanců se za loňský rok víc než ztrojnásobil. Od konce roku 2006 se pak zvedl více než 23krát. Mongolských pracovníků bylo v Česku loni skoro dvakrát víc než před rokem a téměř pětkrát víc než před dvěma lety. V prosinci 2008 jich mělo povolení k práci 12 990.

Reklama

Výběr článků

Načítám