Hlavní obsah

Zdražování zpomalilo na 3,6 procenta a ještě má klesat

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inflace v České republice v prosinci v meziročním srovnání zpomalila a klesla na 3,6 procenta, zatím co v listopadu růst cen činil 4,4 procenta. Za celý loňský rok byla inflace 6,3 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Podle něj v závěru roku růst cen poklesl zejména díky nižším cenám v dopravě. „Litr benzínu Natural 95 stál v průměru 23,85 Kč, což byla nejnižší cena od března 2002. Průměrná cena motorové nafty - 26,07 Kč/l - byla naposledy nižší v březnu 2005,“ uvedli statistici.

Oproti listopadu padaly například ceny mouky (o 6,7 procenta), mléka (o 1,7 procenta), másla (o 2,7 procenta) či citrusů (o 8,6 procenta).

„Opačný vliv na vývoj cenové hladiny mělo zvýšení cen tepla a teplé vody o 1,5 procenta v oddíle bydlení. Ceny tabákových výrobků vzrostly o 0,5 procenta. V dopravních službách došlo ke zvýšení cen v železniční dopravě o 3,4 procenta,“ dodal úřad.

Inflace bude klesat i v dalších měsících

Podle analytiků by letos mohlo být zdražování nejnižší za posledních několik let. „V letošním roce klesne inflace pod inflační cíl České národní banky, tedy pod tři procenta, a nejen to. Velmi pravděpodobně zamíří pod jedno procento. V průměru by spotřebitelské ceny měly růst 1,5 procentem, nejpomaleji za posledních šest let,“ komentovala analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Podle ní by kvůli tomu měla Česká národní banka i nadále snižovat hlavní úrokové sazby, a to až o tři čtvrtě procentního bodu na 1,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám