Hlavní obsah

V Národní ekonomické radě by měli být i Dlouhý nebo Jahn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Národní ekonomické radě, která bude řešit dopady ekonomické krize na ČR zasednou Vladimír Dlouhý, Martin Jahn, Jiří Kunert, Michal Mejstřík, Jiří Rusnok, Tomáš Sedláček, Jiří Schwarz, Jiří Weigl a Miroslav Zámečník. Premiér Mirek Topolánek, který radu povede, ji oficiálně představí ve čtvrtek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Jahn působil i ve vládě Jiřího Paroubka

Článek

O složení rady informoval server týdeníku Euro. Členem rady by tedy neměl být prezidentský kandidát, ekonom Jan Švejnar, kterého do rady prosazoval šéf zelených Martin Bursík. Švejnar už v pondělí Právu řekl, že nabídku nedostal.

Bursík nyní chce, aby premiér vzal do rady alespoň šéfa EU Office České spořitelny Petra Zahradníka a analytika UniCredit Bank Czech Republic Pavla Sobíška.

Opozice do rady nechce

Weigl je dosavadním kancléřem prezidenta Václava Klause. Sedláček působí jako makroekonomický stratég ČSOB a býval ekonomickým poradcem prezidenta Václava Havla. Nyní ho šéf lidovců Jiří Čunek prosazuje jako náhradu za ministra financí Miroslava Kalouska, kterého vedení KDU-ČSL navrhlo odvolat.

Dlouhý býval ministrem průmyslu a obchodu ve vládě Václava Klause, nyní působí jako konzultant investiční banky Goldman Sachs. Ve vládě působil i Martin Jahn, a to na pozici vicepremiéra pro ekonomiku v kabinetu Jiřího Paroubka. Nyní je členem dozorčí rady Škody Auto a generálním ředitelem společnosti Volkswagen Group v Rusku.

Dalším bývalým členem vlády v komisi je Jiří Rusnok, nyní poradce výkonné rady ING v České a Slovenské republice. Schwarz působí jako děkan národohospodářské fakulty VŠE. Kunert je prezidentem České bankovní asociace a generálním ředitelem tuzemské UniCredit Bank. Jmenování do rady zřejmě podle serveru čeká i profesora bankovnictví a podnikových financí Michala Mejstříka, ředitele poradenské společnosti EEIP. Z poradenské firmy Boston Venture Central Europe pochází i devátý kandidát Miroslav Zámečník.

Premiér Topolánek původně nabízel účast v ekonomické radě i opozičním sociálním demokratům, ti ale odmítli. Staví se i proti účasti bývalého ministra financí v jejich vládě Jiřího Rusnoka.

Reklama

Výběr článků

Načítám