Hlavní obsah

Hyundai potvrdil odstávky v Nošovicích, linka se zastaví již v pátek

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOŠOVICE

Zaměstnanci nošovické automobilky Hyundai, která kvůli propadu poptávky na evropském trhu omezuje výrobu na čtyři pracovní dny v týdnu, zůstanou poprvé doma tento pátek. Automobilka ve středu oficiálně potvrdila odstávky, o kterých již v úterý informovalo Právo. Za dny odstávky bude zaměstnancům vyplaceno 68 procent průměrné mzdy.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Článek

„Propad poptávky po nových autech se v celém světě včetně Evropy natolik prohloubil, že firma omezí výrobu a bude zatím vyrábět čtyři pracovní dny v týdnu, od pondělí do čtvrtka. Úsporné opatření, schválené odbory i zaměstnaneckou radou, se přijímá zatím na leden, další opatření budou záviset na vývoji poptávky, protože společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) nevyrábí auta na sklad, ale pouze na základě potvrzených objednávek,“ sdělil viceprezident firmy Kim Keun Sik.

Největší pokles objednávek podle mluvčího HMMC Petra Vaňka byl ve Španělsku a Velké Británii.

Jak uvedl Kim, ačkoliv se ještě v prosinci jevilo jakékoliv omezování výroby v závodě v Nošovicích jako nepravděpodobné, situace se změnila, závod v současné době nemá tolik objednávek, aby výrobní linky mohly jet na plný výkon. „Zkrácení výrobního týdne o jeden den je pro nás velmi nepříjemné řešení, ale s ohledem na situaci na evropském automobilovém trhu je to jediné realistické východisko,“ řekl.

Nenabírají se noví pracovníci

Generální manažer lidských zdrojů Jaromír Radkovský doplnil, že také byl pozastaven nábor nových zaměstnanců a odložen start druhé směny, která měla být původně spuštěna od dubna. Nyní má automobilka zaměstnává 1832 zaměstnanců, z toho zhruba 600 lidí je nabraných pro druhou směnu.

Zaměstnanců, kteří již byli pro druhou směnu nabráni, nyní podle Radkovského prochází zaškolováním a tréninkem, což je proces, který trvá několik měsíců. „Zatím nepředpokládáme, že by došlo ke snižování stavů,“ doplnil.

Podle Kima má HMMC zatím na leden potvrzené objednávky na 5000 vozů. „Naše prodejní síť dělá, co může,“ poznamenal. Jak dále řekl, situace v poptávce se však může, tak jak se rychle změnila směrem dolů, rychle změnit i směrem nahoru. Doplnil, že krokem pro zvýšení poptávky po autech z nošovického závodu bude urychlení výroby dalších verzí – Hyundai i30 CW (kombi) a víceúčelového vozidla YN značky Kia, jejichž produkce se plánovala až později v průběhu letošního roku.

Kombi vyjede z továrny během tří měsíců

Mluvčí HMMC Petr Vaněk doplnil, že v případě kombi, které se mělo začít vyrábět v závěru prvního kvartálu, už proběhly provozní zkoušky a výroba začne co nejdříve. „Víceúčelové vozidlo značky Kia, které má zatím pracovní název YN, mělo přijít do výroby až v závěru roku, odhad je, že s jeho výrobou začneme ve druhém kvartálu,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám