Hlavní obsah

Polovina restaurací počítá s poklesem tržeb až o 30 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Polovina českých restaurací očekává za předsváteční a sváteční období pokles tržeb až o 30 procent ve srovnání s loňskem. Vyplývá to z průzkumu Asociace hotelů a restaurací ČR. Podle generálního sekretáře asociace Václava Stárka některé restaurace na vánoční svátky a Silvestra raději zavřou, aby netratily více než je nutné.

Článek

Pokles tržeb souvisí s finanční krizí, která přinesla menší návštěvnost restaurací a nižší ochotu lidí utrácet. Své výdaje si více hlídají především zahraniční turisté. Situace každého hostince podle Stárka závisí na lokalitě a skladbě hostů. "Jsou restaurace, převážně zaměřené na domácí klientelu, kde je i o letošním Silvestru očekáván dokonce mírný nárůst tržeb," uvedl.

Čísla za celý rok 2008 jsou mírně optimističtější. Průzkum ukázal, že nižší tržby než loni očekává 42 procent restauratérů, stejný podíl čeká naopak nárůst. Zbylých 16 procent restaurací čeká stagnaci. Podobně jsou na tom hotely. Pokles tržeb zaznamenalo 42 procent z nich, necelá třetina čeká vyšší a čtvrtina stejné výnosy jako loni.

Sami restauratéři a hoteliéři se k úbytku hostů vyjadřují kvůli konkurenci neradi. "Silvestr byl původně plně rezervován, objednávky pak byly do současné chvíle již z 50 procent stornovány," uvedl jeden z provozovatelů mimopražského hotelu a restaurace, který si nepřál být jmenován.

Nižší zájem je i o podnikové večírky

Úbytek je podle něj znát především u zahraničních turistů, výrazně nižší zájem než loni je údajně také u podnikových večírků. "Všichni zkrátka šetří, kde můžou," řekl. "Nemáme žádné signály dramatického zvýšení ani poklesu. Otázkou ale zůstává vývoj po novém roce," řekl jiný ředitel hotelu.

Hoteliéři si stěžují na vývoj v oboru téměř celý letošní rok. Donedávna je sužovala silná koruna, k tomu se později přidala krize a s ní spojený úbytek hostů z některých západoevropských zemí a USA. Pražským hotelům se podle průzkumu AHR v létě meziročně snížily tržby o 22 procent. Naopak přibývá Rusů, kteří podle hotelových rezervací převažují také koncem roku.

"Všeobecně lze konstatovat, že zpomalující se ekonomika bude mít silnější dopad do služeb cestovního ruchu hlavně v nadcházejícím roce," uvedl Stárek. V delším časovém horizontu však očekává stabilizaci, hlavně díky domácímu cestovnímu ruchu. "Česká klientela bude s postupující recesí objevovat možnosti turistických destinací v naší vlasti," uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám