Hlavní obsah

Ropa je nejlevnější za posledních pět let

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černé zlato jde během uplynulého půlroku z jedno extrému do druhého. Zatím co v létě bylo rekordně drahé, nyní jeho cena spadla na nejnižší úroveň za posledních pět let. Informovala o tom v pátek na svých stránkách agentura Reuters.

Článek

Lednový kontrakt na americkou lehkou ropu (WTI) se v pátek doslova propadl na cenu 33,44 dolaru za barel. Londýnský Brent se zatím drží nad 40 dolary za barel, a to konkrétně na ceně 43,54 dolaru za barel.

Přitom ještě letos v létě ropa bořila jeden rekord za druhým, vrcholu dosáhla při ceně nad 147 dolary za barel. Od té doby však nepřetržitě zlevňuje v důsledku světem prorůstající krizí, která způsobila snížení poptávky po surovině.

To se nelíbí ropným magnátům, kteří kvůli tomu přichází a značnou část svých zisků. Ropný kartel OPEC ve středu rozhodl o snížení produkce o 2,2 miliónu barelů denně. Cenu se mu však vyhnat výš nepovedlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám