Hlavní obsah

VIDEO: Americké automobilky stojí před bankrotem, Senát jim zablokoval pomoc

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Nad osudem amerických automobilek Ford, General Motors a Chrysler se stahují černá mračna a posledním dvěma aktuálně hrozí bankrot. Senát v noci na pátek neschválil plán poskytnout jim úvěr ve výši 14 miliard dolarů, na němž se dohodla dolní komora Kongresu s prezidentem. Senátoři zablokovali uvolnění peněz na celý rok, byť automobilkám hrozí, že na začátku příštího roku jim dojde hotovost nutná k udržení výroby.

Foto: Rebecca Cook , Reuters

Sídlu GM v Detriotu horzí uzavření bran.

Článek

Demokraté ve stočlenném Senátu nedokázali přesvědčit dost republikánů, aby byla ukončena debata o pomoci a v úterý se mohlo hlasovat o plánu pomoci automobilkám. Potřebovali 60 hlasů, ale měli jich jen 52. Proti bylo 35 senátorů. Předseda Senátu, demokrat Harry Reid, uvedl: „Mezi oběma stranami byly příliš velké rozdíly."

Podle Mitche McConnella, který vede republikánskou opozici, byla důvodem neochota odborů United Auto Workers přistoupit na snížení platů v amerických automobilkách na úroveň platů v pobočkách zahraničních automobilek v USA. Dělníci v odborech v amerických automobilkách berou o tři až čtyři dolary za hodinu více než jejich kolegové v závodech Toyoty a Hondy, kteří nejsou v odborech.

Rozhodnutí ohrozilo další existenci detroitské trojky. General Motors hrozí aktuálně bankrot, protože za několik týdnů této největší americké automobilce dojde hotovost a bude muset ukončit výrobu. Následovat ji bude zřejmě Chrysler.

Fordu sice nehrozí aktuální nedostatek hotovosti, výrobu v jeho závodech ale mohou ohrozit potíže se subdodavateli.

Poslední šancí jsou peníze ze záchranného programu

Automobilky mají ale ještě jednu šanci. Protože neochota některých republikánů podpořit plán pomoci automobilkám byl dobře znám, představitelé úřadu prezidenta Bushe, který je také republikán, dali najevo, že by Bílý dům mohl zachránit Detroit před zhroucením za pomoci penez ze záchranného Programu na podporu ohrožených aktiv (TARP), který byl schválen na přelomu září a října s cílem odkupovat špatné hypotéky.

Bílý dům přitom předem varoval, že toto je nejhorší možná forma pomoci, neboť poskytnutí peněz nelze vázat podmínkami, které automobilky musejí splnit.

Demokraté také od počátku tlačili Bílý dům, aby se na pomoc automobilkám použila část ze 700 miliard dolarů určených na pomoc finančnímu sektoru, to ale Bílý dům a ministr financí Henry Paulson odmítal. Pro užití peněz z fondu TARP se vyslovil i Harry Reid. „Jen bych doufal, že prezident, který s námi tak dobře spolupracoval v posledních týdnech, nyní zváží použití peněz z TARP."

Akcie se propadly

Neúspěch plánu pomoci v Senátu se ukazoval už během dne. Poklesem na to reagovaly americké akcie. Index Dow Jones klesl o 196,33 bodu na 8565,09 bodu, tedy o 2,24 procenta. Index Nasdaq Composite spadl o 3,68 procenta na 1507,88 bodu.

Akcie americké automobilky General Motors spadly po začátku pátečního obchodování na frankfurtské burze o 48 procent a emise Ford Motor ztratila 30,8 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám