Hlavní obsah

O balíčky s euromincemi je na Slovensku velký zájem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Lidé na Slovensku vzali útokem banky a pobočky pošty, kde se prodávají balíčky s euromincemi. Měna začne platit v lednu. Lidé si startovací balíčky mohou koupit od pátku. Na několika místech byly sáčky, které obsahují 45 slovenských euromincí, vyprodány.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Na mnoha místech byly balíčky vyprodány

Článek

"Startovací balíčky jsou vyprodané", hlásala na dveřích například pošta v bratislavské čtvrti Dúbravka. 

Fronty na poštách a bankách většinou tvořili důchodci, kteří z pověření rodiny kupovali i několik balíčků najednou. "Koupil jsem dva balíčky, abych se s mincemi seznámil, než začnou platit," řekl Právu František Moravický.

"Koupil jsem pět balíčků. Dám je dětem a vnoučatům k Vánocům," uvedl Ondrej Kiss.

Mnozí byli s organizací prodeje nespokojeni. "Prodej avizují už několik týdnů předem a teď je v tom takový zmatek. Na poště už nemají nic a v bance stojíme ve frontě," rozčilovala se starší žena.

V Kremnické mincovně vyrobili 1,2 miliónu kusů startovacích balíčků. Slovenská pošta umístila na 1600 poboček 400 tisíc eurobalíčků. Ostatní se prodávají v bankách. Balíčky obsahují všechny druhy euromincí v hodnotě 16,6 euro. Slovenské euromince se mohou používat až od prvního ledna 2009.

Členka bankovní rady Národní banky Slovenska Milena Koreňová upozornila, že použití slovenských euromincí před tímto termínem bude považované za platbu falzifikátem. Kremnická mincovna vyrazí do konce roku 500 miliónů kusů euromincí.

foto: Právo/Ivan Vilček

Přední strana euromincí je pro všechny státy eurozóny stejná. Zadní stranu slovenských euromincí v hodnotě jedno a dvě euro bude zdobit státní znak: dvoukříž na trojvrší, euromince v hodnotě 10, 20 a 50 centů Bratislavský hrad, mince v hodnotě 1,2 a 5 centů vrch Kriváň. Slovensko si před zavedením eura půjčí od rakouské národní banky 188 miliónů eurobankovek v celkové hodnotě sedmi miliard euro. Slovenská měna je postupně stahovaná z oběhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám