Hlavní obsah

Koruna zažila opět náhlý sešup

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Tuzemská měna nadále pokračuje v prudkých výkyvech kurzu vůči oběma světovým měnám. V uplynulých dnech doslova skákala oběma směry v řádu desítek haléřů. V pátek dopoledne se pak opět přehoupla přes hranici dvaceti pěti korun za euro. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Analytici již před několika dny upozorňovali, že na trhu je vysoká volatilita, která bude v krátkodobém horizontu přetrvávat. 

„Česká koruna začala ztrácet půdu pod nohama v důsledku rostoucích obav z negativního dopadu globální finanční krize na rozvíjející se trhy i polský zlotý a maďarský forint tento týden oslabily,“ komentoval analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič.

Dodal, že během uplynulých pěti dní koruna ztratila proti euru čtyři procenta.

Například v úterý ještě uzavírala na hranici 24 korun za euro. V dalších dnech různou měrou posilovala a oslabovala. Značný propad následoval ve čtvrtek, kdy Česká národní banka snížila hlavní úrokovou míru o 0,75 procenta na 2,75 procenta.

To korunu srazilo na hranici 24,80 KČ/EUR. V pádu pokračovala i v pátek až nad hranici dvaceti pěti korun za jednotnou evropskou měnu. Oproti dolaru je oslabení stejné. Zpočátku týdne se držela kolem 18,70 KČ/USD, v pátek dopoledne už atakovala 19,50 KČ/USD.

:. Vývoj kurzu koruny vůči euru od začátku roku do čtvrtka 6. listopadu. Graf: ČNB

Reklama

Výběr článků

Načítám