Hlavní obsah

Zahraniční obchod táhly počítače a elektronika

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Zahraniční obchod skončil na konci září s přebytkem 10,9 miliardy korun. To je meziročně o 2,8 miliardy méně. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle něj dovoz vzrostl o 6,8 procenta, vývoz pak o 5,1 procenta.

Článek

Dařilo se zejména obchodu s polotovary a materiály a také vývozu počítačů a elektroniky, uvedl ČSÚ. V uplynulých měsících byly tahounem stroje a dopravní prostředky.

„Z teritoriálního hlediska vzrostlo kladné saldo se státy EU o osm miliard korun, se státy mimo EU se schodek zvýšil o 10,8 miliard korun. Přebytek se zvýšil v obchodě s Německem o 4,0 miliardy korun, Slovenskem o 2,2 miliardy korun,“ uvedl ČSÚ.

Na konci srpna skončil zahraniční obchod přebytkem 3,6 miliardy korun, což bylo o polovinu méně než v červenci. To je podle analytiků důkazem zpomalující ekonomiky.

„Očekáváme, že letošní obchodní bilance se bude pohybovat v blízkosti loňské úrovně necelých 90 miliard korun. V roce 2009 pak počítáme s poklesem přebytku pod 50 miliard z důvodu recese ve světě,“ komentovala analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Reklama

Výběr článků

Načítám