Hlavní obsah

Nabízet plyn českým domácnostem se chystá dceřiná firmy Gazpromu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Společnost Vemex chce od ledna 2010 začít nabízet plyn domácnostem. Zatím má zákazníky jen mezi velkoodběrateli. V první fázi chce dceřiná společnost ruského gigantu Gazprom získat kolem 1000 domácností po celé republice, dominantní RWE bude konkurovat hlavně nižší cenou za komoditu. Na plynařské konferenci v Brně řekl Jaroslav Horych z vedení firmy.

Článek

V Česku nyní nabízí plyn přes 30 obchodníků. Ještě před pěti lety jich byla třetina z toho. "Jen letos jsme zaznamenali 250 změn dodavatele plynu," poznamenal v pondělí na zahájení konference předseda Českého plynárenského svazu Tomáš Tichý. Odborníci ale upozorňují, že změna dodavatele je dnes cenově výhodná a dostupná spíš pro velké firmy než pro domácnosti.

Domácnostem zatím dodávají plyn především RWE a E.ON. Ten má podle některých expertů o něco jednodušší pozici než ostatní menší obchodníci, protože může těžit ze zkušeností s prodejem elektřiny. Vemex má letos asi tři desítky zákazníků z řad velkoodběratelů, příští rok by jich mělo být 45, uvedl Horych. Už v roce 2009 se chce přitom firma chystat na malé zákazníky. "Nemáme v plánu nabízet naše služby domácnostem jen v určité lokalitě, mělo by to být celoplošně," doplnil Horych.

Podle mluvčího RWE Transgas Martina Chalupského se firma na tuto situaci dlouho připravovala. "Realizujeme nové projekty, připravujeme nabídky pro naše zákazníky a vytváříme produkty na míru pro jednotlivé zákaznické skupiny a podobně. Nereagujeme na jednotlivé kroky nebo pouhá prohlášení konkurenčních subjektů," dodal Chalupský.

Na celém českém trhu má nyní RWE podíl kolem 70 procent, před dvěma lety to bylo skoro 85 procent. Pražská plynárenská ovládá asi 12 procent trhu a její podíl se za poslední tři roky výrazně nezměnil. E.ONu patří v posledních letech zhruba čtyři procenta. Podíl ostatních obchodníků s plynem, kam patří i Vemex, vzrostl od roku 2006 z nuly na 12 procent, uvedl Tomáš Varcop z vedení RWE Transgas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám