Hlavní obsah

Kvůli finanční krizi jsou na vzestupu knihy o marxismu a levné kuchařky

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finanční krize si po celém světě vyžádala mnoho obětí v bankovním sektoru. Naopak některým knihkupcům přináší tučné zisky. Podle agentury AFP jsou totiž na vzestupu například knížky o marxismu, či podle britských médií kuchařky s tipy na levná jídla.

Článek

Němečtí knihkupci potvrzují, že dílo Karla Marxe nebylo doposud tak dobře prodávané, jako v uplynulých měsících. Současným bestsellerem je prý Marxovo stěžejní dílo Kapitál. Kniha analyzuje a kritizuje kapitalistickou společnost a zejména kapitalistický způsob výroby.

„Od roku 2005 se prodej knih neustále zvětšuje. Tehdy jsem prodal 500 knih, další rok 800 a loni 1300. Letos jsem jich za devět měsíců prodal již 1500,“ potvrzuje zájem Karl Dietz. Zájem potvrzují i další knihkupci.

„Samozřejmě je to i součástí módní vlny. Na druhou stranu spousta lidí, co si tyto knihy koupí, je pořádně nepřečtou. Přece jen je to velice náročná literatura,“ dodal Karl Dietz.

Britové jedou na levných kuchařkách

Naopak Britové nejdou teoretickým směrem, ale čistě praktickým. V současné době, kdy na ostrovech jdou ceny potravin strmě vzhůru, se nejvíce prodávají kuchařky s recepty na levná jídla.

Přitom je nutno dodat, že tamní knihkupci se obecně potýkají s nejnižším prodejem v poslední dekádě. Paradoxně jim teď v tržbách pomáhají právě kuchařky. Do popředí zájmu se tak dostala například kuchařka Delie Smithové Frugal Food (Skromné jídlo), která byla poprvé vydána před dvaatřiceti lety a již v sedmdesátých letech se stala fenoménem.

Knihkupcům v oprášení letité kuchařky nahrávají ceny v obchodech. Jen za posledních dvanáct měsíců na ostrovech podražila vejce o 37 procent, brambory o 57 procent či máslo o 41 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám