Hlavní obsah

Šéf zkrachovalé americké banky si za osm let vydělal 5,5 miliardy korun

Novinky, BBC, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf již zkrachovalé obří banky Lehman Brothers si za uplynulých osm let vydělal 300 miliónů dolarů, tedy přibližně 5,5 miliardy korun. Richard Fuld to uvedl během výslechu sněmovní komise pro dohled nad vládními reformami. V úterý o tom informovala BBC.

Článek

Bývalý bankovní gigant Lehman Brothers byl pomyslnou první vlaštovkou, která v půlce září spustila pády dalších finančních subjektů a akciových trhů po celém světě. Následně se snesla vlna kritiky právě na šéfy společností za to, že vydělávali desítky až stovky miliónů dolarů, když se peněžní ústavy potýkaly s finančními problémy.

Předseda komise Henry Waxman se u slyšení zeptal, zda je pravda, že si během uplynulých osmi let měl vydělat 480 miliónů dolarů a zda mu tato částka připadá jako odpovídající. Fuld odpověděl, že ve skutečně měl dostat kolem 300 miliónů dolarů (téměř 5,5 miliardy korun), a to ve výplatách a na odměnách.

„Měli jsme k dispozici kompenzační výbor, který strávil neskutečně dlouhý čas tím, že kontroloval, aby zájmy zaměstnanců a vedoucích byly urovnané a v pořádku,“ hájil se Fuld.

Waxman vytkl Fuldovi i neuvěřitelné plýtvání penězi těsně před pádem jedné z největších bank ve Spojených státech. „Navíc Fuld žádal o státní pomoc, přitom banka dál rozhazovala na platech pro šéfa,“ přidal Waxman. Podle BBC Fuld řekl, že se cítí hrozně za to, co se stalo.

O Lehman Brothers:

Richard S. Fuld byl generálním ředitelem od roku 1993. Lehman Brothers byla ještě loni čtvrtou největší investiční bankou v USA podle tržní hodnoty a jedničkou (již třetí rok v řadě) na londýnské burze v objemu obchodování. Od loňského jara, kdy začala v USA hypoteční krize, ale ztratila na tržní hodnotě přes 40 miliard dolarů a jen letos její akcie klesly o 80 procent.

Zdroj: ČTK 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám