Hlavní obsah

Průmyslová a stavební výroba meziročně vzrostly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Meziroční růst průmyslové produkce v červenci zrychlil na 6,7 procenta oproti 3,4 procenta v červnu. Po očištění od sezónních vlivů byla výroba vyšší o 1,6 procenta. Růst zaznamenala také stavební výroba která se v červenci ve stálých cenách meziročně zvýšila o 6,9 procenta po červnovém tříprocentním poklesu. Informoval o tom ve středu Český statistický úřad

Článek

Proti předchozímu měsíci se sezonně očištěná průmyslová produkce snížila o 0,8 procenta. K meziročnímu růstu nejvíce přispěla výroba elektrických a optických přístrojů, dopravních prostředků a zařízení a výroba základních kovů.

Tržby z průmyslové činnosti ve stálých cenách se meziročně zvýšily o sedm procent, přičemž v běžných cenách to bylo o 4,2 procenta. Na tom se podle statistiků projevila zejména výroba elektrických a optických přístrojů a zařízení. Tržby nejvíce poklesly v odvětvích zpracování dřeva, výrobě dřevařských výrobků a výrobě textilií, textilních a oděvních výrobků.

Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily reálně o 11,0 procenta, v běžných cenách se snížily o 0,4 procenta. Podnikům pod zahraniční kontrolou reálně stouply o 7,9 procenta, v běžných cenách o 2,6 procenta.

Stavebnictví na vzestupu

Největší ekonomický nárůst zaznamenalo inženýrské stavitelství, a to jak na nové výstavbě, rekonstrukcích a modernizacích, tak i na opravách a údržbě. Podle ČSÚ jde o část stavebnictví, do níž nejčastěji plynou peněžní prostředky ze strukturálních fondů Evropské unie.

Úřady v červenci povolily stavby za 35 miliard Kč, což bylo meziročně o 16,2 procenta více. Stavebníci by měli postavit objekty za 24,2 miliardy Kč, změny dokončených staveb mají dosáhnout hodnoty 10,8 miliardy Kč.

Ze 4117 bytů, jejichž výstavbu povolily stavební úřady a jichž je meziročně o 18,2 procenta více, má být nově postaveno 3680 bytů. Orientační hodnota nově povolených bytů v bytových domech byla 9,7 miliardy Kč. Průměrná podlahová plocha bytů u nové výstavby v červenci představovala 126,4 m2 s orientační hodnotou 20 000 Kč za metr čtvereční.

V rámci EU podle Eurostatu v červnu meziročně poklesla stavební produkce po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 1,8 procenta, z toho pozemní stavitelství kleslo o 2,1 procenta a inženýrské kleslo o 1,4 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám