Hlavní obsah

Ekonomika eurozóny klesla o 0,1 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Hrubý domácí produkt eurozóny se ve druhém čtvrtletí snížil o 0,1 procenta proti předchozím třem měsícům, což představuje první pokles od čtvrtého kvartálu roku 2001. Oznámil to v úterý statistický úřad Eurostat, který tak revidoval předchozí odhad, podle něhož ekonomika stagnovala.

Článek

Údaje ukázaly, že Německo, Itálie a Nizozemsko upadly do recese, když se jejich HDP snížil již ve druhém čtvrtletí za sebou. Eurostat uvedl, že do technické recese se tak současně dostalo nejvíce zemí eurozóny za poslední desetiletí.

Pokles HDP ohlásily ve druhém čtvrtletí rovněž Belgie a Francie. Údaje z Francie, které byly zveřejněny po předchozím odhadu Eurostatu, byly hlavní příčinou dnešní revize, napsala agentura Reuters. V meziročním srovnání vzrostla ekonomiky eurozóny o 0,2 procenta, tedy polovičním tempem, než očekávali ekonomové.

Spotřeba domácností se proti prvnímu kvartálu zvýšila o 0,1 procenta, což byl nejslabší nárůst od prvního čtvrtletí loňského roku. Pokles exportu zpomalil na 0,5 procenta z 1,2 procenta v prvních třech měsících letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám