Hlavní obsah

Koruna je nejslabší za poslední tři měsíce

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Tuzemská měna v posledních dnech navázala na oslabující trend a dostala se ve čtvrtek na nejnižší hodnoty od června letošního roku. Vůči jednotné evropské měně oslabila až na kurz 24,74 Kč/EUR. Proti dolaru pak na 16,76 Kč/USD. Novinkám to potvrdil analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Podle něj nebyla tuzemská středoevropská měna jediná, která se propadala. „Oslabil i polský zlotý a maďarský forint,“ uvedl Vlk. Podle něj za čtvrtečním oslabením stojí zřejmě výroky Evropské centrální banky, že debata o snižování úrokových sazeb je zatím předčasná.

Další negativní zprávy, které by na měnu měly vliv, nejsou.

Přitom v druhé polovině července se koruna dostala na svá maxima, tedy pod 23 korun za euro. Posléze ale slovně intervenoval guvernér České národní banky Zdeněk Tůma a měna začala prudce propadat. Na hladinu kolem 24,50 Kč/EUR se vrátila, když ČNB snížila úrokové sazby.

K pádu však přispěla i situace na trzích. Podle Vlka se například za poslední měsíc „vzchopily“ akciové trhy. Jejich investoři totiž do té doby hledali útočiště právě ve středoevropských měnách. Na měny působil i dolar, který začal po měsících posilovat.

Novinky již před časem uvedly, že kvůli těmto vlivům se koruna stala druhou nejvíce oslabující měnou světa. Hůře dopadl jen zimbabwský dolar. Ten by však koruna neměla přeskočit, protože africká země se potýká s inflací ve výši několika miliónů procent.

Koruna bude oslabovat dál

Podle Vlka by koruna měla i nadále ztrácet, ale již ne v takovém tempu. „Další prostor pro oslabování tu je. Přestože měna oslabila, stále je silnější, než tomu odpovídá stav ekonomiky,“ uzavřel analytik.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám