Hlavní obsah

Fico chtěl Topolánkovi přivézt nové euro, ale nedovolili mu to

– PRAHA

Nové slovenské euro chtěl ve čtvrtek přivést jako dárek do Prahy svému protějšku Mirku Topolánkovi slovenský premiér Robert Fico. Novinářům řekl, že chtěl na ukázku vzít peníze na svou první oficiální návštěvu Česka, kvůli pravidlům chránícím novou měnu to však nešlo. Fico je nyní v ČR a s Topolánkem ve čtvrtek připomenul výročí okupace ze srpna 1968.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Český a slovenský premiér Mirek Topolánek a Robert Fico

Článek

Topolánka tak slovenský předseda vlády alespoň pozval na slavnost spojenou se zavedením eura, která se v Bratislavě odehraje 7. ledna. Slovensko přejde na novou měnu od ledna 2009, Česko zatím žádný přesný termín pro přechod na euro nestanovilo.

Ražbu nových slovenských euromincí zahájila mincovna v Kremnici v úterý. Do konce prosince vyrazí půl miliardy kusů, které budou vážit asi 2406 tun.

Slovensko se od příštího roku stane po Slovinsku druhou zemí bývalého východního bloku, která vymění národní měnu za euro, a celkem šestnáctým členem eurozóny.

Na počátku prosince si budou moci zájemci zakoupit takzvaný startovací balíček s euromincemi, který by měl Slovákům ulehčit přechod na euro. Obsahovat bude 45 kusů mincí v hodnotě 500 slovenských korun (16,6 eura). Hmotnost balíčku bude téměř čtvrt kila. Celkem bude k dispozici 1,2 miliónu balíčků.

Slovenská euromince v hodnotě jednoho eurafoto: Právo/Ivan Vilček

Slovenské mince v hodnotě jedno a dvě eura budou mít na rubové straně dvojitý kříž a trojvrší. Na mincích střední hodnoty deset, 20 a 50 centů bude Bratislavský hrad a na nejmenších mincích v hodnotě jeden, dva a pět centů tatranský štít Kriváň.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Slováci už razí první euromince

První slovenské euromince jsou na světě. S ražbou euromincí začala v úterý státní mincovna v Kremnici. Jak Právu potvrdil šéf marketingu mincovny Jaroslav...

Výběr článků

Načítám