Hlavní obsah

Benzín i nafta by měly nadále zlevňovat

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ceny pohonných hmot v tuzemsku by měly nadále zlevňovat. Podle analytiků oslovených Novinkami by se cena za litr nejprodávanějšího benzínu Natural 95 měla dostat opět pod 32 korun. I nafta by mohla zlevnit pod 34 korun za litr.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Nejdůležitější je vývoj na ropných trzích. Trend zdražování ropy byl přerušen, proto by i pohonné hmoty měly zlevňovat,“ vysvětlil analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Před časem se barel ropy dostal nad historických 146 dolarů. V současnosti jeho cena klesla ke 120 dolarům. „To nahrává motoristům,“ dodal Hatlapatka. S ním souhlasí i analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Podle něj je však také důležité, jak se bude vyvíjet kurz koruny. „Důležité bude zasedání bankovní rady České národní banky. Pokud by totiž rozhodla o snížená sazeb, mělo by to negativní vliv na kurz koruny a následně i na ceny benzínu,“ upozornil Čermák.

Oba analytici se shodují, že rekordní ceny benzínu a nafty by v Česku již neměly být atakovány. Cena pohonných hmot by se naopak měla ještě snížit.

Podle údajů společnosti CCS se v úterý prodával litr Naturalu 95 v průměru za 32,15 Kč, motorová nafta přišla na 34,33 Kč/l. Analytici tvrdí, že v následujících týdnech cena benzínu opět klesne pod hranici 32 korun za litr. Pozadu by neměla zůstat ani nafta, jejíž cena by se mohla dostat pod 34 korun za litr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám