Hlavní obsah

Počet bankrotů v Česku se prý zdvojnásobí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet bankrotů v České republice vzroste v příštím roce na 1 770, což je o 50 procent více, než jich bylo loni. Letos by mělo tuzemské podniky postihnout 1 720 bankrotů. Vyplývá to ze studie, kterou poskytla největší úvěrová pojišťovna Euler Hermes. Ekonomický růst v Česku se podle studie v důsledku vysokých úrokových sazeb a celosvětového poklesu obchodu zpomalí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

"Domácí poptávka, která byla hlavním motorem loňského růstu ekonomiky, zůstane v roce 2008 nadále dynamická, ale růst úrokových sazeb a znesnadnění přístupu k úvěrům může vést ke snížení půjček domácnostem," uvedla studie.

Export pocítí celosvětové zpomalení obchodu. Růst tuzemské ekonomiky by se tudíž mohl letos snížit na 4,5 procenta a v příštím roce postupně vzrůst na 4,9 procenta, upozornil obchodní ředitel Euler Hermes Čescob Hynek Rasocha. Země bude podle něho i nadále těžit z přítomnosti velkých nadnárodních výrobních podniků jako Hyundai, které zvýší produkci automobilů a přidruženou výrobu a služby.

Největší bankroty v ČR
v roce 2007:
Tiba, a.s.textilní podnik
Adex Agro, a.s.potravinářství, nápoje
Stavební podnik Klatovy, a.s.stavebnictví
Prosport - Delta, s.r.o., Chebský Masokombinátpotravinářství, nápoje
v roce 2008 (do konce dubna):
Hanácký masokombinát Olomouc, a.s.potravinářství, nápoje
DB left, s.r.o.velkoobchod
Elis Praha elektroinženýrské služby, s. r.o.elektrická zařízení
Prima Oil, s.r.o.prodej motorové nafty

Loňská ekonomická expanze přinesla mnoho nových pracovních míst a zvedla produkci na rekordní úroveň, upozornila pojišťovna. Počet insolvencí klesl o deset procent na 1 148, změny insolvenčního zákona však prý znesnadňují srovnání s předchozími lety.

Studie Euler Hermes vychází z největší databáze firem na světě se zhruba 40 milióny subjektů, která je určena především pro jejich pojištěné klienty. Světovému trhu úvěrového pojišťění dominují vedle Euler Hermes firmy Atradius a Coface. V ČR je trh rozdělen mezi Euler Hermes Čescob, KÚP Egap a Atradius zhruba stejným podílem, Coface zahájil svou činnost v pojištění v loňském roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám