Hlavní obsah

Německo se rozhodlo uvolnit pracovní trh pro vzdělané Čechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německá vláda ve středu schválila plán na otevření německého pracovního trhu pro vysokoškolsky vzdělané odborníky z České republiky a dalších sedmi zemí EU ze střední a východní Evropy od příštího roku. Schválená koncepce pracovní migrace ale rovněž předpokládá prodloužení ochrany německého pracovního trhu o další dva roky do konce dubna 2011.

Článek

Klíčové body plánu, který vypracovali ministři práce a vnitra Olaf Scholz a Wolfgang Schäuble, ještě musí být zapracovány do návrhu příslušného zákona. Ten bude předložen ke schválení parlamentu.

Osmistránkový "akční plán" k zamezení úbytku odborníků má Německu zajistit vysoce kvalifikované pracovníky ze zahraničí. Pád byrokratických překážek se týká vysokoškoláků z východní části EU, tedy ČR, Slovenska, Polska, Maďarska, tří pobaltských států a Slovinska, a to už od 1. ledna příštího roku.

Tito uchazeči o zaměstnání v Německu už nebudou muset čekat na potvrzení, že o se dané pracovní místo neuchází zájemce z Německa nebo jiné "západní" země EU. Byrokratické překážky však budou i v období od května 2009 do konce dubna 2011 platit pro nekvalifikované pracovníky z východní části EU. Německo totiž chce jako jedna z mála zemí využít i posledního dvouletého období, po které EU umožňuje "starým" členským státům chránit jejich pracovní trhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám