Hlavní obsah

Radar v Brdech ovlivní prodeje nemovitostí

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obavy a nedůvěra k plánované americké radarové základně v Brdech se podle realitních kanceláří do cen tamních nemovitostí zatím příliš nepromítají. Ale může se to již brzy změnit. Lidé z této oblasti už teď mají pocit, že jejich domy ztrácejí hodnotu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Kdo by dneska koupil náš barák, když každý ví, že na kopci bude stát radar, který bude jako magnet na nějaké rakety z východu. Stěhovat se ale nikam nechci, je mi přes sedmdesát, tak kam bych se hnal,“ říkal domorodec z Míšova, který je nejbližší obcí k radaru.

Na okraji vojenského prostoru je takových obcí více než desítka. Realitní makléři tady zatím nezaznamenali žádný velký pohyb. „V poptávce ani nabídce nemovitostí v okolí radaru v Brdech nezaznamenáváme žádné výraznější změny. Totéž se týká i cen v této lokalitě, rozhodně zde nedochází k jejich výraznému snižování,“ uvedl ředitel kanceláře AAA Byty Petr Illeško.

Podle něj ale přece jen radar bude mít na nákupy zdejších nemovitostí vliv a stane se jedním z argumentů, který si budou zájemci o domky pokládat na misky vah při rozhodování. „Dá se očekávat, že lidé se při koupi nemovitosti v této oblasti budou rozhodovat spíše podle blízkosti radaru než podle výhodnější ceny,“ dodal Illeško.

S cenami za domy a jejich pronájem by mohlo v budoucnu pohnout to, že tady bude žít nejméně stovka Američanů, nejspíš i s rodinami. Na základně by mělo být maximálně 20 vojáků, ostatních 100 až 200 lidí budou civilní zaměstnanci. „Záleží na zdejší legislativě, zda budou moci Američané nakupovat nemovitosti. Civilní zaměstnanci určitě budou chtít bydlet v okolí základny,“ uvedl ředitel Agentury pro raketovou obranu, americký generál Henry Obering, který se ve čtvrtek setkal přímo v Brdech s tamními starosty.

Nízké ceny

Své zkušenosti se zájmem o pozemky a domy tady mají především místní lidé. „Od doby, kdy se mluví o radaru, jsme prodali jednu jedinou parcelu, dřív toho bylo víc. Nové se neprodávají, ale zároveň se místní nemovitostí nezbavují a zůstávají tu,“ řekl starosta Věšína Pavel Hutr (ČSSD).

Podle starosty Míšova radar s cenami nehnul. „Realitky mě oslovují, že by tady chtěly kupovat. Nevím, možná je to jejich spekulace. Každopádně lidi nic neprodávají,“ řekl míšovský starosta Pavel Hrubý.

„Ceny v téhle oblasti Brd už jsou teď tak nízko, že už ani nižší být nemohou,“ reagoval starosta Borovna Josef Loukota (NK).

Ani z Borovna a dalších obcí lidé neodcházejí. To potvrzovala i žena v Lázu. „Nedávno jsme tu začali stavět, ale parcelu máme už dlouho. Je nesmysl, abychom se stavbou přestali. Jestli bychom pozemek koupili, kdyby nám někdo řekl, že tady bude radar, to nevím,“ říkala mladá žena v oblasti novostaveb v Lázu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám