Hlavní obsah

Cizinci mimo země EU budou k práci v ČR potřebovat zelenou kartu

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraniční dělníky v Česku čeká změna. Již od ledna 2009 by cizinci ze zemí mimo Evropskou unii mohli přicházet do Česka za prací pouze na základě udělení zelené karty. Právu to sdělilo ministerstvo vnitra (MV) a ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Článek

„Karty budou udělovány na základě seznamu volných pracovních míst obsaditelných zelenou kartou a zájmu cizinců o konkrétní místo,“ upřesnila mluvčí MV Jana Malíková.

Občané států mimo EU budou o karty žádat na českých zastupitelských úřadech ve své vlasti. Technické detaily se ještě dolaďují. V zákonem určených případech bude možno povolení získat i za legálního pobytu v ČR.

„Půjde o studenty u nás studující, držitele zelených karet, kteří hodlají zaměstnat se u jiného zaměstnavatele,“ uvedl mluvčí MPSV Jiří Sezemský.

Pro nelegály beze změn

Legislativní úpravu karet nyní projednává parlament. Jisté je, že neřeší situaci až stovek tisíc osob, které v ČR teď pobývají bez povolení a pro úřady prakticky neexistují. „Případy, které uvádíte, pokud fakticky existují, by mohly za určitých podmínek zakládat individuální přístup a dodatečnou legalizaci pobytu,“ řekla Malíková.

Kolik nelegálů v ČR je, určit nedokázala. To, že existují jen odhady, potvrdil Právu i Dušan Drbohlav z katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty UK v Praze: „Pohybují se od desítek tisíc až po stovky tisíc osob. Z ministerstev kdysi zaznívalo, že nelegálů může být stejně jako těch legálních, kteří jsou zapojeni do ekonomiky. Tehdy by to odpovídalo zhruba 200 tisícům.“

Plánované zavedení karet označil za správné. „V Česku jsou a dále budou lukrativní profese, kde je vždy odborník vítán, ale také ty málo placené a neatraktivní, které nikdo z Čechů nebude chtít dělat. Zelené karty by to zčásti mohly řešit,“ uvedl Drbohlav.

Podotkl, že soutěž na světovém trhu o kvalifikované síly bude ještě tvrdší. „Náš pracovní trh po nich volá a naše školství mu je nevychovává,“ uzavřel Drbohlav.

Amnestie se nechystá

Vnitro odmítlo dávat zelené karty do jakékoli souvislosti s „lidmi bez papírů“. Nezvažuje ani možnost amnestie, která by mohla jejich pobyt v ČR legalizovat. Ministerstvo takový krok označilo za nesystémový. To, že by mohli karty získat jen cizinci zvenčí, se nelíbí nevládním organizacím. „Nelegálovi při přejezdu hranic hrozí odhalení, že byl v Schenegenu neoprávněně, následuje zákaz vstupu na několik let. Podle nové směrnice EU to bude až pět let. Riziko vyhoštění je příliš velké na to, aby je podstupoval,“ sdělila Právu Jitka Polanská z Člověka v tísni

Co je zelená karta

Zaručuje cizinci pobytové i pracovní povolení. Podle vládního návrhu by se po jejím získání mohl ucházet o místa, která se úřadu práce nepodařilo 30 dní obsadit zájemcem z ČR či EU.

Karta bude ve třech kategoriích. Kategorie A bude pro kvalifikované pracovníky a klíčový personál, kategorie B pro pracovníky na pozicích minimálně s požadavkem vyučení a kategorie C pro ostatní. Držitel karty by mohl do ČR přivézt i rodinu. Musí ji ale uživit a zajistit jejím členům zdravotní péči, například úhradou komerčního zdravotního pojištění.

Doplnila, že se nevládní organizace loni marně snažily v parlamentu prosadit změnu, podle níž by se za určitých podmínek cizinci zaručil beztrestný výjezd, aby si mohl ve vlasti o kartu požádat. „Nejsou to žádní v uvozovkách řečeno kriminálníci, ale tvrdě pracující lidi. Je evidentní, že jejich přítomnost u nás se potkala s potřebou pracovní síly. Stát by měl jejich přítomnost řešit. Ignorovat je se dlouhodobě rozhodně nevyplatí,“ uzavřela Polanská.

Reklama

Výběr článků

Načítám