Hlavní obsah

Českému exportu se v dubnu i přes silnou korunu dařilo

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Zahraniční obchod skončil v dubnu přebytkem ve výši 8,3 miliardy korun. Dařilo jak vývozu, který meziročně vzrostl o 12,6 procenta, tak dovozu. Ten si v meziročním srovnání polepšil o 11,1 procenta. Příznivě saldo ovlivnil především růst přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky o 5,3 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Článek

"Duben díky vyššímu počtu pracovních dní vylepšil skóre českého zahraničního obchodu. Vyšší ceny ropy a vyšší dovoz zemního plynu stály v cestě výraznějšímu zlepšení obchodní bilance,“ komentovala čerstvá data analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Podle ní mohla být bilance ještě o něco lepší, kdyby exportérům neztěžovala život drahá ropa a silní koruna. 

Bilance se vyvíjela příznivě v obchodě se stroji a dopravními prostředky, kde vzrostl přebytek o 5,3 miliardy korun. Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu s polotovary a materiály o 1,5 miliardy korun a v obchodě s potravinami a živými zvířaty došlo ke snížení deficitu o 1,2 miliardy. Prohloubil se naopak deficit v obchodě s minerálními palivy o 2,8 miliardy a chemickými výrobky o 2,1 miliardy korun.

V březnu skončil zahraniční obchod přebytkem 8,1 miliardy korun. Ve srovnání s rokem 2007 šlo o výrazný propad ve výši 7,4 miliardy korun.

Jaký bude letošní výsledek? Analytici se rozchází

Celoroční výsledek českého zahraničního obchodu odhaduje analytička letos na 60 miliard korun v porovnání s loňskými rekordními 85 miliardami. "V roce 2009 by se obchodní bilance mohla opět přiblížit hranici 80 miliard díky rozjetí výroby osobních aut v Nošovicích,“ dodala Horská.

Naopak analytik Komerční banky Jiří Škop odhaduje, že letošní rok bude také rekordní. Zahraniční obchod by měl pod něj skončit v přebytku 94 miliard korun.

"Důvodem je zejména dobrý výsledek zahraničního obchodu v posledních měsících loňského roku i prvních dvou měsících roku letošního; svoji roli hraje i mírný pokles cen komodit na světových trzích, který prognózují naši kolegové z Société Générale,“ vysvětlil Škop.

Reklama

Výběr článků

Načítám