Hlavní obsah

Čeští farmáři v pátek podpoří Němce a nedodají stovky tisíc litrů mléka

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

O deset procent se v pátek sníží dodávky mléka do českých mlékáren. O snížení dodávek až o 600 tisíc litrů mléka rozhodla ve čtvrtek komoditní rada Agrární komory (AK). Novinkám to potvrdil prezident AK Jan Veleba. Zemědělci tím podpoří německé farmáře.

Článek

Ti již déle než týden bojují za vyšší výkupní ceny mléka. S protesty neváhali zajít tak daleko, že mléko vylévali do polí nebo s ním zalévali stromy.

„Šest set tisíc litrů mléka na trh nedodáme za předpokladu, že akci podpoří na 80 procent farmářů,“ řekl Novinkám Veleba. Podle něj je akce pouze symbolická, nemá za cíl diktovat si ceny.

„Pokud se protesty německých farmářů vydaří a výkupní ceny se v Německu zvednou, projeví se to i u nás,“ vysvětlil Veleba. dodal, že byla stanovena tříčlenná skupina, která v pátek bude vyhodnocovat situaci v Česku a Německu a poté by měla rozhodnout, zda se bude v protestech pokračovat.

Němci za několikadenní bojkot prodeje mléka přišly prý asi o 50 miliónů eur. Podle Veleby by páteční akce měla mít pro české farmáře jen minimální dopady. Protest německých farmářů má již za sebou první úspěchy. Například diskontní řetězec Lidl oznámil zvýšení ceny o deset eurocentů (2,5 koruny) za litr mléka a o 20 centů za čtvrt kila másla od příštího pondělí.

Výkupní ceny mléka by se podle českých zemědělců měly zvýšit z téměř devíti korun, které nyní dostávají, až k deseti korunám za litr. Podle předsedy Českomoravského svazu zemědělských družstev Miroslava Jirovského není možné dopustit, aby výkupní cena mléka klesla na tu úroveň, která je v současné době na severu Německa.

Němečtí zemědělci požadují stanovení výkupní ceny za litr mléka na úrovni 43 eurocentů, kritickou hranicí je podle nich 40 centů. Dosud vykupovaly německé mlékárny surovinu i za méně než 30 centů (7,40 koruny), což je dokonce méně než v Česku, kde se litr vykupuje za zhruba devět korun, jak uvedla ČTK.

Reklama

Související články

Čeští zemědělci vylévají mléko do polí

Čeští zemědělci od pátku sníží dodávky mléka do mlékáren o deset procent. Chtějí tak podpořit kolegy v Německu, kteří už téměř týden vylévají mléko na pole,...

Výběr článků

Načítám