Hlavní obsah

Němečtí farmáři už skoro týden zalévají kravským mlékem stromy

Právo, DPA, sp, kov

Německá televize ARD ukázala o víkendu nezvyklé obrázky, jak někteří tamní zemědělci zalévají mlékem stromy, zkrmují je telatům nebo vylévají mléko jen tak do kanalizace. Protestují tím už skoro týden proti neochotě mlékáren a obchodních řetězců zvýšit nákupní ceny mléka.

Foto: Sebastien Pirlet, Reuters

Farmáři lili na protest mléko na zem.

Článek

Boj německých zemědělců s mlékárnami o zvýšení výkupních cen se stále více přiostřuje. Ani víkendová schůzka v Berlíně nepřinesla řešení – rolníci žádají 43 centů (zhruba 11 Kč) za litr mléka, zatímco mlékárny jim s odvoláním na cenové požadavky obchodních řetězců nabízejí pouze 33 až 35 centů (8,25 až 8,75 Kč) za litr.

Zemědělci proto v pondělí přitvrdili a těžkou technikou zablokovali příjezdové cesty k mnohým velkomlékárnám. Znemožnili tak nejen dovoz mléka, ale i rozvoz mléčných výrobků včetně sýrů a tvarohu.

Na 200 rolníků s traktory zablokovalo například největší německou mlékárnu v Leppersdorfu a další stovky zemědělců pak i sídlo téže obří mlékárenské firmy Müller-Milch ve švábském Aretsriedu. Na místě poté zasahovala policie. Ta začala včera také uvolňovat silniční blokádu v dolnosaském Rehburg-Loccumu, která trvala od soboty.

:. Farmáři v pondělí blokovali vstup do mnoha mlékáren.foto: ČTK/AP

Opoziční liberálové (FDP) předložili v bundestagu požadavek o situaci na trhu mléka jednat v parlamentu. Ti zemědělci, kteří byli ochotni prodávat mléko, nemají šanci vyprázdnit své ocelové tanky a musí část mléka nechat znehodnotit – jen v oblasti Brém jde o 500 mléčných tanků, z nichž každý obsahuje 25 tun cenné suroviny.

Hrozba, že mléko tento týden zcela zmizí z mnoha obchodů, donutila například Rewe, druhý největší německý velkoobchod s potravinami, k ústupku. V noci na úterý by se mělo začít o mléce jednat v Kolíně nad Rýnem. Některé mlékárny uvažují o zavedení nucených dovolených nebo krácení pracovní doby, protože se nedostává mléka ke zpracování. Do mlékáren v posledních dnech přitéká jen asi 20 procent obvyklého množství mléka od rolníků.

Bezprecedentní protestní akce německých farmářů vzbuzuje stále větší mezinárodní ohlas a má podporu také od řady jejich kolegů ze sousedních zemí. Vedení profesních organizací českých zemědělců a odbytových organizací svolalo na dnešek mimořádnou tiskovou konferenci, na níž chtějí jasně deklarovat svoji podporu požadavkům německých chovatelů krav v jejich boji s tamními obchodními řetězci a diskontními prodejci.

Protože se v minulých dnech v německém regionálním tisku objevily také hlasy o nepříliš solidárním chování českých producentů mléka, chce prezident Agrární komory ČR Jan Veleba veřejnost znovu obeznámit s postojem českých zemědělců k německé mléčné krizi a hodlá také dát jistá doporučení českým spotřebitelům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám