Hlavní obsah

Cena ropy po rekordech rychle klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ceny ropy ve středu pokračovaly ve výrazném sestupu a klesly ke 126 dolarům za barel, tedy již asi devět dolarů pod rekord z minulého týdne. Trh se obává oslabování poptávky v Asii, kde se začínají omezovat nákladné subvence do paliv. Také západní země mají kvůli vysokým cenám ropy potíže a omezují spotřebu. Navíc Indonésie ve středu oznámila, že skočí v Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Americká lehká ropa WTI klesla po zahájení londýnského obchodování o více než dva dolary na 126,80 dolaru za barel. V úterý ztratila asi tři a půl dolaru na barel. Severomořská ropa Brent oslabila o 1,7 dolaru na 126,60 USD.

V úterý začal propad cen ropy pod vlivem oživení dolarového kurzu. To pak po prolomení psychologické a technické hranice na 130 dolarech přerostlo v rozsáhlé výprodeje.

Ropu z vrcholů stahovaly i známky toho, že spotřebitelé se již jen těžko vyrovnávají se stále dražší energií. Poptávka v USA i dalších vyspělých zemích je pod tlakem. Evropou se šíří protesty proti drahým pohonným hmotám a objevují se výzvy politiků ke zmírnění cen pomocí dočasné úlevy na dani z přidané hodnoty.

Ropný trh se začíná obávat i poklesu poptávky v Asii, kde spotřeba dosud silně rostla a byla jednou z hlavních příčin silného růstu cen posledních let. Objevily se zprávy, že některé asijské země jako Indonésie, Tchaj-wan a Indie omezují stále nákladnější subvence, které uměle drží konečné ceny paliv v těchto zemích na nízké úrovni.

To již vede ke zdražení paliv, což může znamenat oslabení poptávky. Zatím to neplatí pro Čínu, druhého největšího spotřebitele světa, která zřejmě zvýší ceny až po letních olympijských hrách.

Indonésie končí v OPECu

Indonésie se rozhodla opustit Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC), protože již delší dobu není vývozcem ropy a nemá tak pro ni smysl v kartelu nadále zůstávat. Oznámil to ministr energie a přírodních zdrojů Purnomo Yusgiantoro. Členství země v kartelu vyprší v letošním roce. 

Indonésie je jedinou zemí z oblasti Asie a Tichomoří, která je členem ropného kartelu. Její produkce však v posledních letech klesá kvůli stárnoucímu zařízení a nízkým investicím. Ropné firmy odrazuje od investic do výzkumu a těžby ropy rozšířená korupce a nedostatečný právní systém.

Indonésie se stala členem OPEC v roce 1962, dva roky po založení kartelu. Myšlenka, že jediná asijská země odejde z kartelu, visí ve vzduchu již několik let. V roce 2005 skupina poradců doporučila vládě, aby odešla z kartelu, částečně kvůli finančním nákladům členství. Analytici dodávají, že Indonésie měla odejít z 13členného kartelu již dávno, protože je čistým dovozcem ropy, což je v rozporu se zájmy skupiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Ropa sahá na hranici 130 dolarů za barel

Ceny ropy začaly šplhat na nové rekordy. Americká WTI se dostala těsně pod hranici 130 dolarů za barel na 129,60 USD. Vzhůru táhl ropu slabý dolar a vysoká...

Cena ropy už přeskočila 130 dolarů za barel

Barel ropy se ve čtvrtek dostal poprvé v historii nad 130 dolarů za barel. Cena černého zlata v posledních dnech letí stále výš. Rekordy již postihly i české...

Výběr článků

Načítám