Hlavní obsah

U lékaře budeme platit dál, rozhodl Ústavní soud

– BRNO • Aktualizováno

Ústavní soud rozhodl, že nezruší část reformy zdravotnictví, proti které podala stížnost opozice. Lidé tak budou i nadále platit u lékaře třicet korun. Soudci už více než týden výsledek znali, o poplatcích se totiž debatovalo a hlasovalo na neveřejném zasedání minulé pondělí.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Soudkyně Eliška Wagnerová čte rozhodnutí Ústavního soudu.

Článek

Podle soudců by bylo nevhodné, aby ÚS vstupoval do reformy zdravotnictví, která navíc podle ministra Tomáše Julínka nebyla ještě dokončena. "Tím by ústavní soud vytvořil prostředí, v kterém by nemohla vzniknout jiná reforma,“ vysvětlil soudce zpravodaj Stanislav Balík.

Pokud by prý ÚS poplatky zrušil, udělal by zbytečnou soutěž politických stran. "Navrhovatelé mohou usilovat o změnu v rámci politické souteže,“ dodal soudce.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek je s rozhodnutím soudu spokojen. "Nejde ale o satisfakci pro Julínka, jde o dobrou zprávu pro všechny pacienty," řekl na tiskové konferenci ministr.

:. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) a mluvčí ministerstva Tomáš Cikrtfoto: Právo/Milan Malíček

Rozhodnutí padlo rozdílem jednoho hlasu

„Rozhodnutí Ústavního soudu je důvodem k velkému znepokojení, protože pokud soud vychází z toho, že ochrana sociálních práv je jen věcí zákonodárců a politické zodpovědnosti, pak rezignuje na jednu ze svých nejzákladnějších funkcí,“ řekl Právu po skončení jednání viditelně roztrpčený poslanec Stanislav Křeček (ČSSD) s tím, že rozhodnutí soudu patří mezi nejnešťastnější.

„Co je ale rozhodující a důvodem mého velikého znepokojení je fakt, že rozhodnutí bylo přijato rozdílem jednoho hlasu. Jaká je to ústavnost, kde rozhoduje jediný hlas? Kdybych to karikoval, tak kdyby jeden soudce nepřišel do práce, bylo by to ústavně opačně?“ tázal se Křeček.

Podle předsedy zdravotnického výboru sněmovny Davida Ratha (ČSSD) jde ze strany soudu o "překvapivé" rozhodnutí. "Lidé věřili tomu, že text Ústavy o bezplatné zdravotnické péči platí. Teď se dovídáme, že tomu tak není. Ústavu tedy už nelze interpretovat selským rozumem, což je špatná zpráva," řekl Novinkám Rath.

:. Ústavní soud návrh opozice na zrušení vládního návrhu o změnách ve zdravotnictví zamítl. (Repro ČT)

"Je to jako kdyby bylo v Ústavě napsáno, že koule je černá, a ústavní soudci rozhodli, že jde o bílou krychli. To není dobrý signál ani do budoucnosti," dodal šéf zdravotnického výboru.

„Rozhodnutí ÚS vítám. Krok vlády, který učinila, není z ústavního hlediska popřen,“ uvedl vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL) na tiskové konferenci po jednání vlády. Případnými změnami v poplatcích se nyní budou opět zabývat špičky koaličních stran.

Také místopředsedkyně Poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová rozhodnutí soudu respektuje.

„To rozhodnutí ovšem nic nemění na mé iniciativě dosáhnout změny rozsahu poplatků, zejména u dětí. Dnešní nález ÚS je pro mě potvrzením, že vláda i parlament schválily zákon, který je v souladu s ústavou...To ale rozhodně neznamená, že bychom neměli uvažovat o změně rozsahu a výši těchto zavedených poplatků,“ uvedla Michaela Šojdrová ve svém bezprostředním komentáři.

Ke svědectví předvolán i premiér

Verdikt netrpělivě očekávala veřejnost i politická scéna. Podle dostupných informací z ÚS bylo hlasování velice těsné. Veřejné jednání k poplatkům se přitom uskutečnilo už 1. dubna kdy soud rozhodl, že bude nutné jako svědky vyslechnout premiéra Mirka Topolánka a ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS).

Jejich výslech se konal v polovině dubna a soudci především bezradného Julínka pořádně potrápili. Místo očekávaného verdiktu přišlo ale další odložení, což podle znalců znamená, že soudci se nemohli shodnout na většinovém názoru. Podle kuloárních informací byla i debata a následné hlasování z minulého pondělí bouřlivá.

:. Nespokojená strana navrhovatelů – advokátka Kateřina Šimáčková, Vojtěch Filip (KSČM) a Stanislav Křeček (ČSSD). foto: Právo/Petr Kozelka

Navrhovali zrušení celé reformy, popřípadě jejích částí. Další návrhy přidali poslanci KSČM a skupina senátorů. Soud rozdělil projednávání návrhů na tři tematické části. Udělal to poprvé ve své historii.

Soud o reformě už rozhodovat nebude

O první, spíše obecné části s řadou daňových změn, soud rozhodoval koncem ledna a ponechal ji v platnosti. 23.dubna pak ÚS zrušil neplacenou nemocenskou.

Hlavní události kolem vládní reformy ve zdravotnictví:
21. srpna 2007 - Poslanecká sněmovna hlasy 101 z 200 přítomných poslanců schválila vládní návrh reformy veřejných financí, jejíž součástí byla i reforma ve zdravotnictví.
22. října 2007 - ČSSD podala Ústavnímu soudu (ÚS) stížnost proti reformě veřejných financí. ÚS požádala o přednostní rozhodování, neboť reforma měla platit již od 1. ledna 2008.
18. listopadu 2007 - Komunisté podali ÚS vlastní návrh na zrušení zákona o reformě; návrh podpořilo i 17 poslanců ČSSD. V prosinci ÚS návrh odmítl, neboť již obdržel obdobný návrh ČSSD.
7. prosince 2007 - Poslanci ČSSD předložili sněmovně návrh zvláštního zákona, který by zrušil poplatky ve zdravotnictví. Letos v březnu koalice prosadila zamítnutí této předlohy.
- Stížnost na reformu podali u ÚS i opoziční senátoři; letos v lednu ÚS tuto stížnost odmítl.
13. prosince 2007 - ÚS oznámil, že nestihne do konce roku rozhodnout o stížnosti ČSSD na reformu veřejných financí. Vládní reforma tak 1. ledna vstoupila v platnost.
17. prosince 2007 - Svaz pacientů vyzval lidi, aby proti poplatkům protestovali formou občanské neposlušnosti.
- Ředitel nemocnice ve Vrchlabí Vladimír Dryml (ČSSD) oznámil, že tato nemocnice nebude vybírat poplatky od osob do 18 let.
23. prosince 2007 - Předseda ÚS Pavel Rychetský řekl, že ÚS stížnost na reformu rozdělí na části a posoudí je zvlášť; ÚS reformu rozdělil na daňovou, sociální a zdravotnickou část.
10. ledna 2008 - Koaliční lídři se shodli, že dopad poplatků vyhodnotí po půl roce, a pokud to bude nutné, navrhnou změny.
31. ledna 2007 - ÚS odmítl první část rozděleného návrhu ČSSD na zrušení reformního zákona týkající se daňových změn.
26. února 2008 - Předsednictvo KDU-ČSL se usneslo, že bude prosazovat v koalici zrušení poplatků ve zdravotnictví pro předškolní děti, občany nad 70 let a obyvatele domovů důchodců.
- Poslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová (a někteří další zákonodárci) podala sněmovně vlastní návrh na zrušení poplatků za pobyt novorozenců v porodnici.
9. dubna 2008 - Vláda jednomyslně schválila věcné záměry zákonů k další reformě zdravotnictví.
- Vláda zamítla návrh Šojdrové na osvobození novorozenců od poplatků s tím, že společný návrh vzejde z jednání komise.
16. dubna 2008 - ÚS po výpovědích premiéra Topolánka a ministra Julínka jednání opět odročil.
20. dubna 2008 - Sjezd KDU-ČSL odmítl prodej zdravotních pojišťoven, nikoli však jejich transformaci na akciové společnosti.
23. dubna 2008 - Při projednávání sociální části reformy ÚS zrušil ustanovení, podle něhož začíná vyplácení nemocenské až čtvrtý den nemoci.
20. května 2008 - Českomoravská konfederace odborových svazů ohlásila na 24. června stávku na protest proti vládním reformám. Proti reformám ve zdravotnictví budou stávkovat i zdravotnické odbory, připojily se i další odborové svazy.
22. května 2008 - Představenstvo České lékařské komory jednomyslně odmítlo reformu ve zdravotnictví.
28. května 2008 - ÚS odmítl návrh na zrušení zdravotnické části reformy včetně diskutovaných poplatků.

Zdravotnická reforma

Poplatky u lékaře jsou jedním z klíčových bodů zdravotnické části reformy. Lidé v Česku od začátku roku platí 30 korun za návštěvu u praktického, ženského i zubního lékaře, klinického psychologa a logopeda. Za ošetření na pohotovosti musí vynaložit 90 korun. Platí se i v lékárnách, a to 30 za každou položku na receptu. Pobyt v nemocnici přijde pacienta na 60 korun denně. Existuje řada výjimek a úlev, o dalších se jedná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám