Hlavní obsah

Vláda dá 800 miliónů korun ročně krajům postiženým těžbou uhlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEPLICE

Vláda každý rok uvolní 800 miliónů korun pro kraje, které jsou postiženy těžbou uhlí a výrobou energie z něho. Rozhodla o tom na dnešním zasedání v Teplicích. Peníze podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana (ODS) vezme z dividend od energetické společnosti ČEZ. Peníze budou rozděleny podle toho, kolik se v regionu těží uhlí a vyrábí elektrické energie.

Článek

Peníze dostanou všechny kraje. Nejvíce - 450 milionů korun, připadne Ústeckému kraji, který pak následují Karlovarský a Moravskoslezský kraj.

Podle Římana peníze dostane krajská samospráva, mají být použity hlavně na revitalizaci krajiny postižené těžbou uhlí. Cílem je to, aby se krajina po těžbě zotavila natolik, že se do ní budou moci vrátit lidé. Program vláda vyhlásila na neurčito. Říman prohlásil, že tato vláda se zaručuje peníze každý rok uvolnit.

Ministři ve středu podpořili i návrh ministerstva průmyslu a obchodu na uvolnění tří miliard pro severozápadní Čech, které budou také využité na revitalizaci krajiny poničené těžbou uhlí. Jde o část z 15 miliard korun, které v roce 2001 Ústeckému a Karlovarskému kraji slíbila vláda. Dosud z ní bylo rozděleno zhruba 11 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám