Hlavní obsah

Cena ropy šplhá stále výš, překonala 127 dolarů za barel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ceny ropy se v pátek dostaly na nový rekord a barel referenčního typu West Texas Intermediate (WTI) se vůbec poprvé dostal nad 127 dolarů. Podobně cena severomořské ropy Brent vzrostla těsně ke 126 dolarům za barel.

Článek

Po 14:00 SELČ se WTI prodávala za 127,43 USD a proti předchozímu závěru se cena zvýšila o více než tři dolary na barel. Podobně Brent vystoupil až na 125,82 USD. Krátce před 15:00 SELČ ale cena mírně klesla a barel WTI se prodával za zhruba 126,65 USD. Brent korigoval na 125,35 USD.

Na růst ceny má vliv slabý dolar a vysoká poptávka po pohonných hmotách. Tu navíc umocňuje fakt, že začíná motoristická sezóna. Značný zájem je o naftu, a to jak v Evropě, tak v Číně.

Velký vliv na růst cen má i nová prognóza investiční banky Goldman Sachs. Ta dosud předpovídala, že cena ropy bude ve druhém pololetí činit v průměru 107 dolarů, nyní ale banka prognózu zvýšila na 141 dolarů. Goldman Sachs se na energetickém trhu angažuje z velkých bank nejvíce.

"Křehká rovnováha mezi nabídkou a poptávkou je i nadále hlavním důvodem růstu cen ropy," uvedli podle agentury Reuters analytici Goldman Sachs.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám