Hlavní obsah

Průmyslová výroba v březnu po víc než pěti letech růstu klesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Průmyslová výroba v březnu po více než pěti letech nepřetržitého růstu meziročně klesla. Ve srovnání s březnem 2007 byla nižší o 2,1 procenta. Informoval o tom v pondělí Český statistický úřad. Proti předchozímu měsíci se sezonně očištěná produkce snížila o 2,4 procenta.

Článek

K poklesu nejvíce přispěla výroba potravinářských výrobků a nápojů, tabákových výrobků, dále produkce textilií, textilních a oděvních výrobků a výroba základních kovů, hutních a kovodělných výrobků.

Výsledek byl dále ovlivněn velikonočními svátky, vysokou srovnávací základnou loňského března a rozdílem v počtu pracovních dnů, doplnil ČSÚ.

"Teprve další měsíce naznačí, zda jde o krátkodobý výkyv, či zda snižující se tempa růstu průmyslu v minulých měsících signalizují změnu trendu," řekl generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR Zdeněk Liška.

"Varující je zejména pokles nových zakázek, zejména ze zahraničí, což by potvrzovalo spíše změnu trendu," dodal. Podle Lišky je již nyní zřejmé, že dosavadní rekordní tempa růstu průmyslu se v nejbližším období nebudou opakovat. Na podniky a jejich finanční situaci nepříznivě doléhají drahá ropa, rostoucí ceny energií a vstupů, zvýšená inflace a silná koruna.

Výroba potravinářských výrobků, nápojů a tabákových výrobků v březnu meziročně poklesla o 11,5 procenta, výroba textilií, textilních a oděvních výrobků byla nižší o 15,8 procenta a výroba základních kovů, hutních a kovodělných výrobků se snížila o 3,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám