Hlavní obsah

Klaus podepsal zákon o navýšení důchodů

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus podepsal v pondělí zákon, jenž od srpna letošního roku umožní mimořádně navýšit důchody. Před několika dny ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) oznámil návrh, podle kterého by si každý důchodce měl polepšit o 470 korun.

Článek

Průměrný důchod by se tak měl navýšit na 9616 korun. Vláda se rozhodla mimořádně valorizovat penze kvůli neočekávanému růstu inflace. Ta se v lednu dostala na 7,5 procenta, což je nejvíc za posledních deset let.

Výdaje na vyšší důchody budou v letošním roce činit necelých sedm miliard korun. S tím však státní rozpočet nepočítal. Ministerstvo uvedlo, že bude proto navrhovat, aby vláda penze pokryla penězi z rezervních fondů.

Jak se důchody změní?

Základní výměra důchodu, která je jednotná pro všechny seniory, se zvýší z 1 700 korun na 2 170 korun měsíčně. Zvýšení bude stejné pro všechny druhy důchodů, tedy pro starobní, plné invalidní, částečné invalidní, vdovské, vdovecké a sirotčí. Zvýšení nebude záviset ani na výši důchodu, což je rozdíl od předchozích valorizací důchodů.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda odmítla příspěvek 6000 pro penzisty

Kabinet Mirka Topolánka (ODS) na svém středečním zasedání odmítl návrh skupiny poslanců z ČSSD a KSČM, aby penzisté dostali letos v červnu od státu mimořádně...

Výběr článků

Načítám