Hlavní obsah

Čtvrtinu cigaret skoupí v Česku cizinci

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se ročně prodá přes 23 miliard kusů cigaret a zhruba čtvrtinu z tohoto množství skupují zahraniční turisté. Přes prudké zdražování jsou totiž u nás tabákové výrobky lacinější než v Německu či Rakousku. V příhraničních oblastech tedy bují cigaretová turistika.

Článek

„Loni si cizinci odvezli z ČR 5,6 miliardy kusů cigaret. Naopak 1,8 miliardy cigaret bylo do naší republiky dovezeno z Polska, Ukrajiny a Slovenska. V těchto třech zemích je totiž kuřivo pro Čechy výrazně levnější,“ řekl Právu jednatel společnosti Imperial Tobacco Kamil Provazník.

Několikaletá antikuřácká kampaň se tak v ČR téměř neprojevila na celkovém odbytu cigaret. V roce 2006 se jich prodalo 23,45 miliardy kusů a loni se spotřeba kuřiva meziročně snížila pouze o 1,5 procenta. Zatímco cizinci si u nás kupují cigarety prestižních značek, jako je Dunhill či Marlboro, stále více českých kuřáků kvůli vyšším cenám přechází na levnější značky.

Tabákové firmy se tohoto trendu snaží využít a na tuzemský trh uvedly desítky nových značek. Například Philip Morris (PM) začal letos v ČR prodávat čínské cigarety Red Golden Dragon. Ty stojí pouhých 48 korun, o dvě až čtyři koruny méně, než srovnatelné značky konkurenčních firem.

Agresivní cenová politika PM přiměla konkurenty, aby posečkali s dalším zdražením a raději si snížili marže. Přitom už 1. ledna 2008 stoupla spotřební daň u cigaret z 1,64 na 1,92 koruny za kus. Podle ní má krabička cigaret letos zdražit o osm korun.

V obchodech jsou ale stále ještě k mání cigarety se starými kolky. Podražily pouze některé značky a nanejvýš o čtyři koruny.

Zásoby dojdou v létě

„U produkce Philip Morris jsou již zásoby krabiček se starými kolky minimální. Třeba petry, které ještě počátkem loňského roku šlo sehnat za 44 korun, budou zřejmě už v červnu za 65 Kč. Tomu přizpůsobí svou cenovou politiku i konkurenční výrobci. Vytvořili si však větší zásoby než PM,“ řekl Provazník.

Cigarety řady značek se starými kolky by tak mohly být k sehnání ještě i počátkem léta. Pak si kuřáci budou muset notně připlatit. Jak vyplývá z Cenového věstníku ministerstva financí, například Viceroy s novým tzv. háčkovým kolkem zdraží z nynějších 53 na 58 Kč, Ronson z 52,50 na 55 a pak dokonce na 60 korun, Prince ze 74 na 82 Kč, a L z 63 na 70 až 75 Kč. Cena marlbor stoupne na 84 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám