Hlavní obsah

Dotace na kotle na biomasu jsou jen pro někoho, novostavby mají smůlu

Právo, hyp, lh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už přes měsíc přijímají krajské pobočky Státního fondu životního prostředí (SFŽP) žádosti o dotace od občanů, kteří se rozhodli vyměnit svůj kotel na uhlí za modernější na biomasu, případně za tepelné čerpadlo. Zájemci by si měli podle úředníků pospíšit. Dotace ale nejsou určeny všem. Pokud jej lidé chtějí dát do nového domu, dotaci nedostanou.

Článek

„O dotace určitě zájem je. Pokud tedy o ně mají občané zájem, měli by si žádost podat co nejdříve, protože se může stát, že vyčleněné prostředky budou vyčerpány ještě před koncem roku,“ řekla Právu tisková mluvčí SFŽP Lenka Brandtová.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) na tuto akci vyčlenilo 100 miliónů korun. Dotace pro kotle na biomasu mohou dosáhnout až 50 procent investičních nákladů a maximální výše 50 tisíc korun. To však platí pouze pro výměnu kotlů. Pokud chce občan zakoupit kotel na biomasu do novostavby, nárok na dotaci nemá.

„Bohužel v tuto dobu nejsem schopna předvídat, jaké budou vypsány dotace z Národních programů v příštím roce,“ sdělila Brandtová. Je tedy možné, že by dotace pro příští rok mohly být určeny i pro novostavby.

Ceny kotlů na biomasu se mění podle výkonu, pro rodinné domy se pohybuje okolo 70 až 80 tisíc korun.

Až půl miliónu domácností

SFŽP přijímá žádosti o podporu na tento rok od 25. března do konce roku. Vedle kotlů na biomasu podporuje i výstavbu solárních panelů, kde může dotace dosáhnout až 50 procent investičních nákladů, u tepelných čerpadel je to pak až 30 procent nákladů. Maximální výše podpory může být u solárních systémů na ohřev vody 50 tisíc korun, u tepelných čerpadel a solárních systémů pro přitápění až 60 tisíc korun.

Předpokladem pro přijetí žádosti SFŽP je mimo jiné i fakt, že systém je již prokazatelně v trvalém provozu, maximálně však 18 měsíců. Podpora se dále vztahuje pouze na akce, jejichž realizace a financování byly zahájeny po 1. lednu 2005.

Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) před časem ke smyslu dotací uvedl: „Cílem je, aby co nejvíce z 450 000 domácností, které dnes vytápějí uhlím, mohlo přejít na modernější a ekologičtější způsob vytápění. My jim nabízíme pomocnou ruku.“

Zateplení bez příspěvku

Výrazně pomoci životnímu prostředí kromě ekologicky šetrného vytápění může také zateplování objektů. Dotaze na ně ale zatím nejsou určeny pro soukromníky nebo například bytová družstva. „O možnosti, aby bylo možné dotovat i zateplování rodinných domů nebo bytů jednáme s Evropskou komisí,“ uvedla Brandtová.

SFŽP se také snaží vyjednat výhodnější úvěry u bank pro bytová družstva nebo společenství vlastníků domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám