Hlavní obsah

Nečas hájil před poslanci ČSSD důchodovou reformu

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) v úterý hájil před poslanci opoziční sociální demokracie vládní důchodovou reformu. Upozornil, že česká populace stárne. V roce 2030 bude na jednoho důchodce připadat 1,2 pojištěnce. S první etapou reformy proto podle něj není možné vyčkávat.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr Nečas vysvětluje na klubu ČSSD potřebu penzijních reforem.

Článek

Načas na poslanecký klub ČSSD dorazil krátce po jedenácté hodině. Přivítal ho šéf Sněmovny Miloslav Vlček, který jednání řídil.

Načas na poslanecký klub ČSSD dorazil krátce po jedenácté hodině. Přivítal ho šéf Sněmovny Miloslav Vlček, který jednání řídil.

V klidné atmosféře, která vůbec nepřipomínala bouřlivou návštěvu ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) na klubu v březnu, Nečas za pomoci prezentace vysvětloval poslancům sociální demokracie, proč je podle něj reforma potřebná. „V roce 2050 bude v České republice jeden milión lidí starších 80 let. Každých čtyři až pět let se očekává prodloužení střední délky života o jeden rok,“ uvedl Nečas.

Počet penzistů bude razantně stoupat

Upozornil, že v Česku klesá počet ekonomicky aktivních lidí. "V kategorii 25 až 64 let do roku 2030 ubude fyzicky 750 tisíc osob. Do roku 2015 ubude v této kategorii 100 tisíc osob, potenciálních plátců pojistného,“ sdělil ministr práce.

V současnosti je podle Nečase v ČR zhruba 5 miliónů plátců důchodového pojistného a celkově 2,8 miliónu důchodců. Tato čísla se ovšem budou poměrně razantně sbližovat.

„V roce 2030 bude na jednoho důchodce připadat 1,2 pojištěnce. Není možné s důchodovou reformou, s její první etapou nějak vyčkávat,“ varoval Nečas.

První etapa počítá se zvyšováním věku odchodu do důchodu na 65 let a prodloužením doby povinného pojištění z 25 na 35 let. Druhá se změnami v důchodovém připojištění. Třetí pak s možností přesměrovat část odvodů ze státního pilíře do spoření u fondů.

Třetí etapu, kdy by lidé směřovali část pojištění do soukromých fondů, opozice kritizuje. „Tato věc je ve fázi analýz a úvah,“ řekl k tomu poslancům ČSSD Nečas.

Vlček ministra utnul

Ministr se natolik rozpovídal při obhajobě reformy, že jej musel Vlček požádat, aby svůj proslov zkrátil. Setkání bylo totiž plánováno zhruba na jednu hodinu a Nečas hovořil 45 minut.

Na dotazy ale nakonec zbylo času dost, poslanci se ministra ptali „přes čas“. Poslanec Antonín Seďa v debatě prohlásil, že penzijní reforma by měla být svázána s propopulační politikou, s podporou rodiny.

„Chystáme prorodinný balíček,“ reagoval Nečas. Seďa také upozornil, že OSVČ platí třetinové pojistné oproti zaměstnancům. Nečas zvyšování plateb pro OSVČ odmítl.

„V tuto chvíli bych to nepovažoval za správný krok,“ prohlásil.

Poslankyni Lence Mazuchové pak vadí, že se v rámci reformy vyřazuje studium z doby, která se započítává pro důchod. „Máme extrémní rozsah náhradních dob, nějakým způsobem je redukovat správný krok. Vysokoškolák má vyšší šanci na vyšší mzdu. Je to spravedlivý krok vůči těm, kteří vysokoškolské vzdělání nemají,“ upozornil Nečas.

Stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach míní, že mohou hrozit problémy s dostatkem zdrojů v důchodovém systému. Především poukázal na úvahy snížit sociální pojištění a na snahu vyvést peníze z důchodového systému do kapitálového pojištění.

„Chceme vytvořit systém, kdy chceme více motivovali lidi, aby spořili déle a více peněz,“ uvedl k tomu Nečas.

Prioritou ochrana zdraví horníků

Debata začala být živější u tématu odchodu horníků do důchodu. Poslanci poukazovali na to, že by měli odcházet do penze až v 65 letech. Nečas ovšem razantně odmítl, aby byly jako řešení opět zavedeny důchodové kategorie.

Ty umožňovaly podle profesí různou dobu odchodu do důchodu. Nejdříve chodili do penze právě horníci.

„To je mílový krok zpět, návrat do předminulého století. Není náhoda, že ani sociální demokracie za dvě volební období neuvažovala o zavedení důchodových kategorií,“ sdělil k tomu Nečas. Podle něj se musí hledat cesta v ochraně zdraví horníků.

„Horník v 65 letech je nesmyl, stejně jako dnes horník v 60 letech. Musíme hledat cesty ochrany zdraví, aby ti lidé neodcházeli ze zaměstnání na pokraji invalidního důchodu,“ prohlásil ministr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám