Hlavní obsah

Eurotunnel poprvé v historii vydělal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Tunel spojující Francii s Velkou Británií poprvé ve své historii vykázal čistý zisk. Podle BBC společnost Groupe Eurotunnel, která spojení v kanálu La Manche provozuje, vykázala zisk milión eur (asi 26 miliónů korun). Firmě měla pomoci restrukturalizace.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Společnost loni vydělala milión eur po ztrátě 204 miliónů eur v předchozím roce. Loňský výsledek přitom nezahrnuje jednorázový příjem 3,3 miliardy eur plynoucí z červnové dohody o restrukturalizaci. Ta zachránila podnik před bankrotem a snížila jeho dluh na polovinu z původních devíti miliard eur.

Firmu Eurotunnel provázely potíže již od spuštění projektu koncem 80. let minulého století. Náklady na vyhloubení padesátikilometrového tunelu mezi Francií a Británii překročily původní odhady, zatímco přeprava v tunelu po jeho otevření v roce 1994 za prognózami zaostávala.

Za slabým zájmem cestujících stála mimo jiné absence vysokorychlostní železniční trati v Británii, jejíž provoz byl spuštěn teprve loni v listopadu. "Teď, když konečně máme toto vysokorychlostní spojení v Británii, dosahujeme počtu cestujících, jakého jsme měli dosahovat před 15 lety," uvedl generální ředitel společnosti Jacques Gounon.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám