Hlavní obsah

Stavebním firmám mírně přibylo práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stavební firmy uzavřely ve 2. čtvrtletí v tuzemsku nové zakázky za 52,9 miliardy korun, což je v meziročním srovnání růst pouze o 0,6 procenta. V prvním čtvrtletí přitom stavebníci získali o čtvrtinu více zakázek, i když pouze za 43,3 miliardy korun. Vyplývá to z pravidelné statistiky, kterou ve středu zveřejnil Český statistický úřad.

Článek

Z údajů, které statistici zjišťovali u podniků s 20 a více zaměstnanci, vyplynulo, že nově uzavřené veřejné zakázky za 2. čtvrtletí činily 30,2 miliardy korun a soukromé 22,7 miliardy Kč. Objem nových zakázek stoupl především na opravách a údržbě a na bytové výstavbě. Pokles naopak ČSÚ zjistil u vodohospodářských staveb a také na inženýrských stavbách.

Na konci druhého čtvrtletí měly podniky smluvně uzavřeno asi 17 tisíc zakázek. Zásoba dosud neprovedených prací se proti 1. kvartálu zvýšila o necelá tři procenta na 156,8 miliardy korun. Průměrná velikost zakázky činila 9,1 miliónu korun. Z tuzemských staveb tvoří veřejné zakázky 106,9 miliardy korun a soukromé 45,8 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám