Hlavní obsah

Norové potvrdili uzavření papírny ve Štětí

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LITOMĚŘICE

Přes dvě stovky zaměstnanců papírny ve Štětí na Litoměřicku přijdou o práci. Dřívější informace o chystaném ukončení výroby novinového papíru v závodu potvrdila s definitivní platností ve středu v norském Oslu valná hromada společnosti Norske Skog, která štětský podnik vlastní.

Článek

První signály o chystaném kroku dorazily do městečka na rozhraní severních a středních Čech začátkem února. Do té doby zaměstnanci papírny s uzavřením závodu vůbec nepočítali. Byli prý vedením firmy dlouhodobě ubezpečováni, že díky výborným výsledkům nehrozí zdejšímu provozu krach.

„Dokonce nás dávali za vzor ostatním fabrikám v rámci firmy. Proto nechápeme, proč jsme byli odstaveni na druhou kolej zrovna my,“ uvedl jeden z dělníků.

Valná hromada svým středečním verdiktem zpečetila osud závodu s dlouholetou tradicí. „O termínu ukončení výroby rozhodne rada ředitelů Norske Skog,“ řekl ve čtvrtek Právu manažer lidských zdrojů a komunikace štětské papírny Tomáš Bujna a dodal, že vedení závodu jedná se zástupci pracujících o formě pomoci v jejich nelehké životní situaci. To potvrdil i šéf podnikových odborů Václav Uřídil. „Snažíme se pro zaměstnance dohodnout co nejlepší podmínky pro odchod,“ poznamenal.

O práci nebudou mít nouzi

Bez zaměstnání, a tudíž i bez pravidelného finančního příjmu, zůstane každopádně na 200 lidí, vesměs živitelů rodin. „Pomůžeme jim hledat práci,“ slíbil místostarosta města Antonín Šimral (SNK ED) za vedení radnice. Podle vedoucí štětského pracoviště Úřadu práce Litoměřice Venduly Šachové nebudou mít propuštění lidé zřejmě o nové pracovní nabídky nouzi. „O pracovníky z papírny už projevují intenzivní zájem jiné firmy z regionu,“ řekla Právu.

Norske Skog sníží zhruba o sedm procent výrobní kapacity a uzavře některé provozy kvůli silné konkurenci na trhu. Vedle Štětí skončí výroba papíru rovněž v norském závodě Follum a v Čongwonu v Jižní Koreji. Management nadnárodní společnosti přiznává, že firma je v krizi, čemuž prý budou odpovídat i výsledky hospodaření za první čtvrtletí. Uzavřením zmíněných tří závodů klesne celková kapacita výroby novinového papíru asi o 450 000 tun ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám