Hlavní obsah

E.ON zdraží od dubna plyn podnikatelům a firmám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Energetická společnost E.ON, která zajišťuje dodávku a distribuci zemního plynu na jihu Čech, zvýší od dubna jeho cenu pro podnikatele a firmy. Hlavním důvodem je zdražení ropy a ropných produktů. O kolik plyn podraží, závisí na tom, kolik jej tito střední odběratelé spotřebují.

Článek

Konkrétní procentuální nárůsty E.ON s odkazem na obchodní politiku neuvedl. Domácností a ostatních maloodběratelů se dubnové zdražení nedotkne.

"Nynější úprava se týká zákazníků s měsíčními odečty, jejichž odběr nepřesahuje 4200 MWh. Jsou to třeba hotely, pekárny, plovárny nebo zimní stadiony," uvedl mluvčí. Informaci o změně společnost zveřejnila i na svých internetových stránkách.

Zda sazbu E.ON změní i na další čtvrtletí, tedy od 1. července, není podle mluvčího zatím jasné. Jakým směrem se ceny pohnou, bude totiž závislé na vývoji ceny ropy, ropných produktů a směnném kurzu.

Společnosti E.ON patří bývalá Jihočeská plynárenská (JČP), která ovládá čtyři procenta trhu, a podíly v distribučních firmách se čtvrtinovým podílem na trhu s plynem. Zatím je koncern druhý za ČEZ v elektřině a za RWE v plynu. Do budoucna ale E.ON chce svůj podíl na českém trhu s plynem zvýšit až na 20 procent. Firma hodlá získat přístup k některým zásobníkům s plynem, které zatím ovládá právě RWE, a poohlíží se i po jiných možnostech.

Již před několika dny RWE Transgas, dominantní distributor plynu v ČR zveřejnil navýšení cen plynu od druhého čtvrtletí. Domácnosti si v průměru připlatí o 3,1 procenta.

Český E.ON:
Patří do německého koncernu E.ON Energie, který je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě. Kromě Jihočeské plynárenské vlastní také necelých 50 procent v Jihomoravské plynárenské a více než 73 procent v Pražské plynárenské. Společně se skupinou Czech Coal provozuje ještě Teplárnu Otrokovice a Energetiku Malenovice.

Reklama

Související témata:

Související články

RWE zdraží od dubna plyn o 3,1 procenta

Společnost RWE Transgas v pátek oznámila, že od dubna zdraží dodávky plynu v průměru o 3,1 procenta. Kdo používá plyn na topení, ohřev vody a vaření, zaplatí...

Výběr článků

Načítám