Hlavní obsah

ČOI loni odhalila závady ve čtvrtině prodejen obchodních řetězců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká obchodní inspekce loni odhalila různé nedostatky ve čtvrtině kontrolovaných prodejen obchodních řetězců, přičemž mezi nejčastější prohřešky patřilo neseznámení zákazníků s cenou nabízeného zboží, špatné účtování nákupů či klamání zákazníků.

Článek

Četnost zjištěných závad ale byla loni o něco nižší než v roce 2006, kdy ČOI zjistila porušení zákonů v 28 procentech provozoven obchodních řetězců. Některé obchodní řetězce měly i loni problémy s výprodeji, byly ovšem méně časté i závažné než v předchozích letech.

Častá drobná klamání

Mluvčí ČOI Miloslava Fléglová dnes řekla, že inspektoři loni v obchodních řetězcích provedli 3262 kontrol a v 817 z nich zjistili různé závady. Například špatné seznámení s cenou nabízeného zboží ČOI odhalila v 233 případech a účtování kontrolního nákupu se týkalo 164 prohřešků. Klamání spotřebitele ČOI zjistila v 51 případech.

Z 1879 loňských kontrolních nákupů v obchodních řetězcích jich bylo 173 předraženo v průměru o 3,3 procenta. Nejvíce nákupů bylo loni podle Fléglové nesprávně účtováno v prodejnách obchodních řetězců v Karlovarském kraji (23 procent). Nejvyšší míru předražení, v průměru o deset procent, pak ČOI zaregistrovala na Ostravsku.

Při kontrolách výprodejů inspektoři i loni nejčastěji zjistili prodej výrobků za ceny vyšší, než jaké byly u zlevněného zboží uvedeny. V mnoha případech rovněž chyběly údaje o ceně výrobků po slevě a odpočty slev uvedených v procentech byly zákazníkovi často účtovány až při placení u pokladny.

Pokuta až 50 000 000

Za porušení zákona o ochraně spotřebitele hrozí obchodníkům pokuta až 50 miliónů korun. Nejvyšší sankce, kterou ČOI v roce 2007 obchodním řetězcům udělila, činila 100 000 korun. Zatím rekordní pokutu milion korun dostala v roce 2005 maloobchodní společnost Ahold. "Výrazně (loni) klesl podíl případů závažného porušení povinností při prodeji výrobků, čemuž odpovídá také pokles nejvyšších uložených pokut," uvedla Fléglová.

ČOI v roce 2007 obchodním řetězcům podle ní navíc zakázala prodej bezmála 20 000 kusů zboží v celkové hodnotě zhruba pět miliónů korun, které nesplňovalo podmínky pro uvedení na domácí trh.

Obchodní řetězce mají stále silnější postavení na místním trhu. Loni deseti největším obchodním řetězcům podle předběžných odhadů společnosti Incoma Research a časopisu Moderní obchod vzrostly tržby meziročně o 31,3 miliardy korun na rekordních 289,1 miliardy korun. Desítka největších obchodníků loni posílila podíl na domácím trhu, který se v rychloobrátkovém zboží zvýšil z 63 procent v roce 2006 na 66 procent.

"Vzhledem k četnosti podání spotřebitelů i přetrvávajících zjištění porušení zákonů v dozorové pravomoci ČOI budou kontroly v provozovnách obchodních řetězců pokračovat ve všech krajích i v letošním roce," podotkla Fléglová.

Reklama

Výběr článků

Načítám