Hlavní obsah

Pojišťovny vloni odhalily podvody za víc než půl miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pojišťovny vloni odhalily pojistné podvody za 524 miliónů korun, což je o 31 miliónů více než v roce 2006. Specialisté pojišťoven šetřili loni 4550 pojistných událostí, u kterých bylo důvodné podezření ze spáchání pojistného podvodu, uvedla ve středu Česká asociace pojišťoven (ČAP). Zhruba každá sedmá pojistná událost tak byla podvodem či pokusem o podvod.

Článek

Přestože počet šetřených událostí v roce 2007 byl zhruba o deset procent nižší než v roce 2006, nejde podle asociace o klesající trend. V roce 2006 bylo totiž velké množství pojistných podvodů odhaleno v souvislosti s likvidací škod způsobených sněhovými kalamitami a následnými povodněmi.

"I když orkán Kyrill v loňském roce také způsobil mnoho škod na území republiky, nepřinesl výrazný nárůst pojistných podvodů či pokusů o ně. Na rozdíl od sněhu a povodní působil úderně a v krátkém časovém intervalu," vysvětlil předseda sekce prevence pojistného podvodu ČAP Pavel Východský.

Naopak ve srovnání s rokem 2005, kdy bylo odhaleno přes 3000 pojistných podvodů, počet šetřených podvodných jednání loni vykazoval více než 30procentní nárůst.

Nejvíce se podvádělo u automobilů

Tradičně největší počet podezřelých případů (téměř 3500) vyšetřovaly v loňském roce pojišťovny v souvislosti s pojištěním motorových vozidel. Před neoprávněným vyplacením v této oblasti pojišťovny uchránily téměř 270 miliónů korun.

Naproti tomu k největším ekonomickým škodám v poměru k počtu šetřených případů dochází v pojištění přepravy. V této kategorii na relativně malý počet škod evidují pojišťovny vyšší nárokované finanční hodnoty dané hodnotou převáženého pojištěného nákladu.

Pojišťovny si v boji proti podvodníkům pomáhají

Celkový objem zachráněných peněz v souvislosti s počtem řešených podezřelých případů a nárokovaných plnění stále stoupá. Zúročují se tak prý aktivity pojišťoven, které je vyvíjejí v rámci efektivnější ochrany svěřených prostředků svých klientů.

"Díky stále dokonalejším systémům určeným k analýze informací a filtrování podezřelých souvislostí jsou pojišťovny schopny odhalit velké množství pojistných podvodů již v jejich zárodku," míní Východský. Velkou roli v odhalování pachatelů pojistného podvodu má podle něj vzájemná spolupráce a výměna informací mezi jednotlivými pojišťovnami.

Odhalené pokusy o pojistný podvod
20062007
Oblast pojištěníPočetUchráněná hodnota (mil. Kč)PočetUchráněná hodnota (mil. Kč)
vozidla39472493359443,3
přeprava1429,81537,2
majetek a odpovědnost559183,9654316,9
osoby25329,952032,8
celkem4773492,74548524
Zdroj: ČAP

Za pojistný podvod hrozí až 12 let vězení

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody. Pokud pachatel způsobí svým podvodným jednáním škodu za více než půl miliónu, hrozí mu trest odnětí svobody až na osm let. Maximální výše trestu za spáchání pojistného podvodu může dosáhnout až 12 let.

Anketa

Pokusili jste se někdy "uhrát" něco na pojišťovnu?
Ano
13 %
Ne
87 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2120 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám